وضعیت پسماند استان تهران از شروع شیوع ویروس كرونا تا آخر سال ۹۹

وضعیت پسماند استان تهران از شروع شیوع ویروس كرونا تا آخر سال ۹۹

رئیس اداره محیط زیست انسانی استان تهران ضمن اشاره به معضلات گوناگون استان تهران در حوزه پسماند طی سال 98 و99 از تغییر در حجم و ترکیب پسماند همزمان با شیوع ویروس کرونا تا بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام خمینی، از تدوین سه طرح جامع مدیریت پسماند در استان تهران طی سال قبل آگاهی داد.



فاطمه اکبرپور در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه درسال ۹۹ با افزایش انتشار ویروس کرونا، پسماندهای تولیدی در تهران دستخوش تغییر شد، اظهار داشت: میزان پسماندهای پزشکی حدود ۲۰ تن در روز افزایش یافت و ترکیب پسماندهای عادی نیز باتوجه به افزایش میزان استفاده از وسایل حفاظتی نظیر ماسک، دستکش و ضدعفونی کننده ها تغییر نمود. با این وجود خوشبختانه به رغم افزایش استفاده از وسایل حفاظتی، سرانه تولید پسماند در تهران تغییر نکرده و حدود ۷۶۵ گرم به ازای هر نفر است.

وی افزود: باتوجه به اقدامات صورت گرفته برای جداسازی پسماندهای حجیم و پسماندهای مربوط به سرشاخه ها و... میزان پسماند ورودی به آرادکوه نیز کاهش پیدا کرده است.

اکبرپور یکی از چالش های مدیریت پسماند در سال ۹۹ را تخلیه غیر مجاز پسماندهای پزشکی در اراضی جنوب و جنوب شرق استان تهران ذکر و اظهار نمود: اقدامات قانونی برای مقابله با این معضل بلافاصله انجام شد و پاکسازی اراضی توسط شهرداری ها صورت گرفت. چالش دیگر نیز مربوط به تخلف برخی از پیمانکاران پسماندهای صنعتی و ویژه بود که شفاف نبودن مناسبات حاکم بر بازار پسماندها بستر را برای تخلف و سو استفاده پیمانکاران فراهم نموده بود.

وی در ادامه توضیح داد: تعدادی از این پیمانکاران با نازل ترین قیمت با تولید کنندگان پسماند قرارداد منعقد می کردند و به سبب هزینه های مترتب بر دفع اصولی پسماندها خصوصاً پسماندهای خطرناک، آنها را در محیط تخلیه می کردند. بمنظور برخورد با این معضل و حل آن، بخش نقل و انتقال پسماندها در سامانه جامع محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست پیش بینی شد تا امکان نظارت برای استان های مبدا و مقصد و استان های مسیر فراهم گردد.
مشکلات مرکز دفع و پردازش آرادکوه و بوی نامطبوع مسیر فرودگاه امام(ره)
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران یکی دیگر از چالش های مهم استان تهران را انتشار بوی نامطبوع از مرکز پردازش و دفع پسماندهای آراد کوه برشمرد که بعنوان یکی از کانون های انتشار بو در راه فرودگاه بین المللی مطرح است و اشاره کرد: این مرکز دارای مشکلات مختلفی است که مرتفع نشدن آنها منجر به ایجاد آلودگی های زیست محیطی و انتشار بوی نامطبوع شده است. همچون این مشکلات می توان به فرسودگی دستگاهها و ماشین آلات خطوط پردازش و بازدهی کم این خطوط در جداسازی پسماندها، بالابودن میزان رطوبت موجود در پسماند مخلوط ورودی، عدم استفاده از سیستم های فیلتر بو و تهویه مناسب برای سالن های پردازش، عدم بهسازی و به روز رسانی دستگاه های هوادهی و تاپ ترن (هم زن) پروسه تولید کمپوست، کیورینگ (عمل آوری) نامناسب کمپوست درشت دانه، دپوی نامناسب کمپوست درشت دانه، جاری شدن شیرابه از آن و آتش سوزی، هوادهی نامناسب توده های کمپوست و عدم تثبیت کامل آن، عدم مدیریت و دفع شیرابه تولیدی مطابق با استانداردها، فقدان طراحی و اجرای اصولی مرکز دفن، ارتفاع زیاد مرکز دفن و نبود چاه های پایش و عدم استحصال بیوگاز اشاره نمود.
از مافیای پسماند و زباله گردی تا مشکلات واحدهای بازیافت کننده
به گفته اکبرپور تا زمانی که شرایط ذخیره سازی موجود یعنی مخازن تعبیه شده در معابر و سطح شهر ادامه داشته و امکان دسترسی به پسماند در هر ساعت از شبانه روز فراهم باشد، معضل مراکز جمع آوری و تفکیک غیرمجاز پسماندهای خشک و زباله گردی حل نخواهد شد. از جانب دیگر عملکرد پیمانکاران فعال در این حوزه شامل رسمی و غیر رسمی خود به تداوم این وضع دامن می زند چونکه سود آنها در تداوم وضع موجود است. بدین جهت ساماندهی پیمانکاران و شفاف کردن نحوه فعالیت آنها در این عرصه ضرورت دارد.

وی افزود: نحوه فعالیت این پیمانکاران به شکلی است که موجب ایجاد مراکز غیرمجاز خصوصاً در جنوب تهران شده که علاوه بر ایجاد آلودگی های زیست محیطی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی، منجر به تولید مصنوعات غیر بهداشتی و غیراستاندارد از بازیافت پسماندها شده است که مجدد به چرخه مصرف باز می گردد. صنایع بازیافت موجود نیز که برمبنای مقررات و ضوابط شکل گرفته اند به سبب عدم دسترسی سهل به پسماندهای مورد نیاز بعنوان ماده اولیه امکان ادامه فعالیت ندارند چونکه این پسماندها تا رسیدن به دست بازیافت کننده چند دست می چرخند و هزینه های نهایی برای بازیافت کننده غیر واقعی می شود همین طور در بعضی از موارد این بازیافت کنندگان جهت تامین پسماندهای مورد نیاز مجبور به واردات پسماندها از کشورهای دیگر هستند.
تدوین سه طرح جامع مدیریت پسماند در استان تهران
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران همین طور درباره اتفاقات مثبتی که در سال ۹۹ در حوزه مدیریت پسماندها صورت گرفت، اظهار نمود: یکی از اقدامات مثبتی که طی سال قبل صورت گرفت «تجهیز کارگاه راه اندازی محل دفع پسماندهای صنعتی و ویژه استان» بعد از ۱۲ سال بود. همین طور در سال ۹۹ تدوین سه طرح جامع مدیریت پسماند در استان تهران توسط مشاوران انجام شد که یکی از این طرح ها، «طرح جامع مدیریت پسماند کلانشهر تهران» است که هم اکنون توسط کمیسیون محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران بررسی می شود و امید می رود با اعمال نظر کلیه ذینفعان در کارگروه مدیریت پسماند به تصویب برسد و تامین و تخصیص بودجه های مورد نیاز برای عملیاتی شدن برنامه های پیشنهادی گره گشای مشکلات مدیریت پسماند تهران خصوصاً آراد کوه باشد.

اکبرپور در آخر اظهار داشت: دو طرح دیگر مربوط به «طرح جامع مدیریت پسماندهای حوضه های آبریز سدهای لتیان و ماملو» و «طرح جامع مدیریت پسماند شهرستان های استان تهران» است که در پنجاه و سومین جلسه کارگروه مدیریت پسماند استان تصویب و جهت بررسی و ابلاغ به سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور ارسال خواهد شد. انتظار می رود باتوجه به اهمیت موضوع خصوصاً مدیریت و دفع اصولی پسماندهای شهرها و روستاهای واقع در حوضه آبریز سدهای لتیان و ماملو شاهد تامین اعتبار و بودجه های لازم برای عملیاتی شدن طرح های مذکور در اسرع وقت باشیم.




1400/01/06
13:09:55
5.0 / ۵
1071
تگهای خبر: آب , آلودگی , بهداشت , پاكسازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است