تداوم آتشسوزی در جنگل های نارك و كوه خامی

تداوم آتشسوزی در جنگل های نارك و كوه خامی

به گزارش گل ارکیده هنوز یک هفته از شروع سال ۱۴۰۰ نگذشته بود که آتش گریبان جنگلها و مراتع کشور را گرفت. این آتشسوزی ها در فروردین ماه از مناطق و استانهای شمالی کشور  با ۳۰ فقره آتشسوزی طی ۸ روز ابتدایی سال شروع شد و رفته رفته جنگلها و مراتع مناطق زاگرس نشین را با بحرانی جدی روبه رو کرد. در تازه ترین مورد جنگلها و مراتع ارتفاعات منطقه «نارک» و منطقه حفاظت شده «کوه خامی» شهرستان گچساران گرفتار حریق شده اند.



به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، ۲۱ فروردین سال جاری بود که اولین مورد آتش سوزی در مراتع و جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد گزارش شد و طی این مدت آتش سوزی در نقاط مختلف شهرستان های گچساران، دنا، کهگیلویه، باشت، بویراحمد، چرام و بهمئی رخ داده است که برخی در یک مرحله مهار و برخی دیگر به سبب "وزش باد" یا "سقوط کُنده های باقی مانده از آتش" باردیگر شعله ور و طی چند مرحله اطفا شدند ولی حالا جنگلها و مراتع ارتفاعات منطقه «نارک» پنج روز و منطقه حفاظت شده «کوه خامی» شهرستان گچساران سه روز است که می سوزند و هنوز بطور کامل مهار نشده اند.

آتش سوزی در ارتفاعات منطقه «نارک» از ۲۳ شب ۱۷ تیر ماه شروع شده است اما هنوز هیچ یک از نهادهای متولی گزارشی از علت وقوع حریق در منطقه نارک عرضه نکرده اند و علت این آتش سوزی همچنان مبهم است البته بر طبق اعلام سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بیش از ۹۰ درصد آتش سوزی در جنگل های کشور ناشی از عوامل انسانی است.

از آن زمان آغاز این آتش سوزی تابحال نیروهای منابع طبیعی، محیط زیست، نیروهای مردمی و محلی و بسیج جهت مهار و خاموش کردن آتش تلاش نموده اند این در حالیست که احمد رحمانی- عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور - از ناهماهنگی بین دستگاهها جهت اطفای حریق در مناطق صعب العبور زاگرس انتقاد و تصریح می کند که در چنین مناطقی باید از تجهیزاتی مانند هلیکوپتر و هواپیماهای آب بر به حد کافی استفاده گردد اما باتوجه به کمبود امکانات دراین زمینه داوطلبان و نیروهای سازمان های مردم نهاد مجبور هستند وسایل و امکانات همچون بیل و کلنگ و آب را با شرایط دشواری به نیروهای اطفای حریق برسانند.

نهادهای مسئول همچون استانداری کهگیلویه و بویر احمد، مدیریت بحران استانداری و رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان گچساران طی روزهای ابتدایی آتش سوزی در منطقه نارک درخواست تعدادی بالگرد کردند که بگفته حسین کلانتری - استاندار کهگیلویه و بویر احمد- این بالگردها به منطقه اعزام شدند و برای کمک به مهار سریع تر آتش نیروهای تیپ ۴۸ فتح، نیروهای منابع طبیعی، محیط زیست استان و شهرداری های برخی شهرهای استان، نیروهای محلی، تشکل های مردم نهاد و نیروهای از شهرستان بهبهان استان خوزستان هم به محل اعزام شدند.

با این حال نه فقط آتش در بعضی نقاط منطقه نارک مهار نشده و گسترش یافته است که طی سه روز گذشته جنگل های منطقه حفاظت شده کوه خامی، مارین، ارتفاعات فتح و گناوه لری هم درحال سوختن هستند و برمبنای اعلام ستاد مدیریت بحران شهرستان گچساران وزش باد، صعب العبور بودن منطقه و گرمای ۵۰ درجه کنترل آتش را با کُندی مواجه کرده است.

مسئولان استانی می گویند که نیروهای زیادی منتظر انتقال با بالگرد به ارتفاعات برای کمک به اطفای حریق جنگلها هستند اما تنها یک بالگرد وجود دارد و حالا درخواست اعزام بالگردهای بیشتری به منطقه کرده اند که بر طبق آخرین گزارشات سه بالگرد دیگر از تهران و شیراز درحال اعزام به شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد برای کمک به اطفای حریق جنگل های «نارک» هستند.

در حالی هنوز تخصیص بموقع و به تعداد کافی بالگرد هنوز یک معضل است که پنجم اردیبهشت ماه سال جاری استاندار کهگیلویه و بویر احمد ضمن بیان این که اورژانس هوایی کشور چند فروند بالگرد ملکی بین استانها توزیع خواهد کرد، گفته بود که مقرر است یک دستگاه هم به استان کهگیلویه و بویراحمد اختصاص پیدا کند. ۲۶ اردیبهشت ماه هم مسعود منصور - رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری - خبر از ارسال تجهیزات اطفای حریق به این استان داد و گفته بود که با وجود این که با پیگیری های مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان تابحال تجهیزات، امکانات و اعتبارات خوبی برای استان کهگیلویه و بویراحمد در نظر گرفته شده است، از محل منابع جدید هم اعتباراتی به این استان تخصیص می یابد.

در این میان جنگلها و مراتع منطقه نارک تنها منطقه ای نیست که اطفای آن چند روز به طول انجامیده است. آتش سوزی در جنگل های منطقه حفاظت شده «دیل» این شهرستان هم عصر ۲۹ اردیبهشت ماه آغاز و در چند مرحله مهار اما باردیگر شعله ور شد و در نهایت در بامدادان ۲ خرداد ماه یعنی بعد از چهار روز مهار گشت.

در حالی بارها امسال شاهد آتش سوزی در جنگل های زاگرس بوده ایم که ماه گذشته رضا بیانی - جانشین معاون امور جنگل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور- از انتشار نقشه پیش بینی حریق در جنگلها آگاهی داده و گفته بود که تعدادی از نقاط منطقه زاگرس در وضعیت بحرانی به لحاظ ریسک بالای وقوع آتش هستند که ازجمله این مناطق می توان به قسمتی از استانهای کهگیلویه و بویراحمد، فارس و کردستان اشاره نمود.

اما رحمانی تنها تعیین کردن نقاط بحرانی کافی نمی داند و معتقد می باشد که باید بر طبق پیش بینی های صورت گرفته امکانات لازم جهت اطفای حریق در این مناطق از قبل از وقوع حریق در دسترس باشد. تداوم چندین روزه آتش سوزی ها در مناطق زاگرسی نشان میدهد که هماهنگی های لازم بین دستگاهها به وجود نیامده است و دستگاهها در اعزام بموقع و به حد لازم بالگرد به مناطق صعب العبور به خوبی عمل نکرده اند.

به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، از شروع سال جاری تابحال جنگلها و مراتع استانهای گیلان، کردستان، آذربایجان شرقی، زنجان، بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، هرمزگان، خوزستان و... گرفتار حریق شده اند. تعدادی از این استانها یک دفعه و برخی دیگر بارها و بارها با آتش دست و پنجه نرم کرده اند که همچون آنها می توان به استان بوشهر، فارس و کهگیلویه و بویراحمد اشاره نمود. همین طور سال قبل هم ۲۱ هزار هکتار از جنگل های کشور درگیر حریق بودند که از این مقدار بیش از ۶۰۰ هکتار از جنگلها و مراتع مناطق مختلف شهرستان گچساران در آتش سوزی ها گرفتار صدمه جدی شدند.

اگرچه تلاش هایی از طرف متولیان برای اطفای حریق جنگلها صورت گرفته است اما تداوم سوختن جنگلها طی روزهای متوالی نشان میدهد که اقدامات انجام شده کافی نبوده است بدین سبب بیش از پیش هم افزایی و مبادرت به موقع دستگاهها برای حفظ سرمایه های طبیعی لازم است.




1400/04/22
10:25:41
5.0 / ۵
941
تگهای خبر: آب , تجهیزات , جنگل , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است