از لاكپشت دریایی تا گیتار ماهی تنوع آبزیان خلیج فارس

از لاكپشت دریایی تا گیتار ماهی تنوع آبزیان خلیج فارس

گل اركیده: خلیج فارس در امتداد دریای عمان قرار دارد و ما ایرانیان از آن بعنوان یك نماد ملی یاد می نماییم. خلیج فارس یك اكوسیستم منحصربه فرد نیمه بسته است كه در مقایسه با سایر دریاهای «مناطق نیمه گرمسیری» دارای تنوع گونه و زیستگاهی بسیار بالایی است. منطقه خلیج فارس یك آزمایشگاه طبیعی است چونكه شورترین و داغ ترین آب دنیا را دارد و یكی از آلوده ترین خلیج ها و اكوسیستم های دنیا نیز شمرده می شود.



به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، خلیج فارس اکوسیستمی است که گونه های بسیار متنوع آن توانسته اند در وضعیت سخت در کنار یکدیگر تاب آوری کنند اما واقعا چقدر درباره این دریا، موجودات زنده آن و تهدیداتی که متوجه آنها است، می دانیم؟ در ادامه به ۱۰ نکته درباره انواع گونه های آبزی خلیج فارس و وضعیت حفاظتی آنها اشاره می نماییم.

* ۲۷ گونه پستاندار دریایی در خلیج فارس و دریای عمان گزارش شده اند که می توان به حدود ۱۰ گونه از دلفین ها، گونه ای از دلفین های بدون باله «پورپویز»، نهنگ های قاتل «اورکا»، نهنگ خلبان «پیلوت وال» دلفین «ریسو» و یک نوع گاو دریایی به نام «دوگانگ» که درجنوب خلیج فارس زیست می کند، اشاره نمود.

* وجود چند گونه نهنگ همچون «نهنگ براید»، «نهنگ کوهان دار»، «نهنگ باله دار»، «نهنگ آبی» و«اسپرم وال» در دریای عمان و آب های خلیج فارس گزارش شده و مهمترین مخاطرات پستانداران دریایی در منطقه ما برخورد با شناورها و گیر کردن در تورهای سرگردان و تورهای ماهیگیری است.

* پنج نوع لاک پشت دریایی نیز از گونه های شاخص خلیج فارس به شمار می روند. دو گونه «لاک پشت سبز دریایی» و «لاک پشت دریایی منقارعقابی» در سواحل ایران تخم گذاری می کنند که لاک پشت های منقار عقابی در ایران پراکنش بیشتری دارند و آنها جزوگونه های بومی به شمار می روند اما گونه های«لاک پشت زیتونی» و «لاک پشت سرخ» و «لاک پشت چرمی» به صورت مهاجر به خلیج فارس می آیند.

* می توان به تنوع انواع پرنده های آبزی و کنار آبزی خلیج فارس اشاره نمود. کلونی های بزرگی از پرندگان «باکلان» در سواحل خلیج فارس بزرگترین کلونی منطقه غرب آسیا را می سازند و «پرستوهای دریایی» در جزایر خلیج فارس تخم گذاری می کنند علاوه بر پرستوهای دریایی گونه های مختلفی از پرندگان کنار آبزی همچون انواع حواصیل، پلیکان، اردک ها و... یا پرندگان شکاری مانند «عقاب دریایی» و«عقاب ماهیگیر» در منطقه خلیج فارس نیز مشاهده می شوند که حکایت از تنوع خوب پرندگان آبزی و کنار آبزی در منطقه ما دارد.

* بیش از ۹۰۰ گونه ماهی که شامل ۱۵۷ خانواده از انواع ماهیان استخوانی و غضروفی می شود، در منطقه ما گزارش شده است که از این تعداد بیش از ۸۰ گونه مربوط به ماهیان غضروفی است. ستون فقرات این ماهیان استخوان ندارد و بجای آن غضروف دارد. بنابراین آنها را ماهیان غضروفی می نامند که ۴۶ گونه کوسه ماهیان، چهار گونه اره ماهی، شش گونه سوس ماهی (گیتار ماهی)، ۲۸ گونه سفره ماهی را شامل می شوند. متاسفانه ماهیان غضروفی در منطقه ما وضعیت حفاظتی خوبی ندارند و جزو گونه های در معرض خطر انقراض هستند.

* چهار گونه کوسه ماهی و سه گونه اره ماهی، دو گونه گیتار ماهی و سه گونه سفره ماهی به صورت بحرانی در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند به نحوی که سال هاست دیده نشده اند. ۱۷ گونه کوسه در معرض خطر و ۱۷ گونه نیز به علت بهره برداری زیاد دروضعیت لطمه پذیر قرار دارند و ۱۲ گونه دیگر نزدیک به تهدید هستند همین طور ۱۷ گونه از سپرماهیان نیز در معرض خطر انقراض قرار گرفته و ۱۳ گونه به شدت لطمه پذیر شده اند.

* جمعیت ماهیان غضروفی به علت رشد کند و زادآوری کم رو به کاهش است. باوجود ممنوعیت صید این ماهیان روند کاهش جمعیت آنها همچنان ادامه دارد.

* «کوسه نهنگ» یا همان « کولی کر» یکی از بزرگترین ماهیان جهان است و در خلیج فارس زندگی می کند. این آبزی ۱۰۰ سال عمر می کند و به طولی بیش از ۱۴ متر می رسد و منطقه خلیج فارس یکی از مهمترین زیستگاه های اینگونه در شمال غرب اقیانوس هند بشمار می رود. ماهی گوبی مرجانی با طول ۲ سانتیمتر کوچکترین ماهی خلیج فارس است.

* انواع پلانکتون ها، انواع پلی کت ها، کرم های لوله ای، شقایق های دریایی، عروس های دریایی و ۹ گونه مار دریایی از دیگر گونه آبزیان خلیج فارس به حساب می آیند.

* تنوع زیستی خلیج فارس نشان میدهد که یک منطقه ویژه دریایی است اما متاسفانه بیشترین حجم استحصال از دریا، ریزش رسوبات برای ساخت جزایر مصنوعی و توسعه ساحلی در بخش جنوبی خلیج فارس را شاهد می باشیم. همین طور ۹۰ درصد آب شیرین کن های جهان در منطقه خلیج فارس قرار دارد که با ریزش تلخ آب و پساب خود به حجم شوری این دریا می افزایند. سالانه بیش از ۵۵ هزار شناور نفتی، تجاری، ماهیگیری و نظامی در این دریا تردد می کنند بدین سبب از پر تردد ترین مناطق دنیا است.





منبع:

1399/09/06
16:05:56
5.0 / ۵
1356
تگهای خبر: آب , سفر , مسیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
دوستهای گل اركیده
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است