مهر بررسی كرد؛

نگرانی مردم از نحوه هرس درختان در شاهرود

نگرانی مردم از نحوه هرس درختان در شاهرود

گل اركیده: چندی است كه نحوه هرس درختان در شاهرود به صورتی مورد نگرانی برخی شهروندان قرار گرفته، اما برخی كارشناسان امر این نوع هرس را اصولی و عده ای نیز سبب از بین رفتن آنها برآورد می كنند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مهناز همتی - محمد حسین عابدی: صدای اره موتوری مأموران شهرداری شاهرود چند روزی است در خیابان های شهر به گوش می رسد، نامش هرس است اما ظاهرش با آن تصوری كه مردم نسبت به هرس درختان دارند متفاوت است. یك روز خیابان ابن سینا و یك روز خیابان كمیل… گویا جایی نیست كه درختان در امان باشند.
برخی معتقدند این نوع هرس برای درختان نیاز است. درحالی كه هرس را اگر همپای پیرایش بدانیم در فرهنگ لغت به معنای حذف زوائد برای زیبایی و بهبود عملكرد دقیقاً برعكس كلمه آرایش كه به معنای افزودن برخی چیزها برای زیبایی و ارتقا و یا بطور تخصصی حذف شاخ و برگ اضافه و زائد برای تنفس درخت و فراهم كردن امكان برای رشد باردیگر شاخه و برگ ها، آمده است.
اما این روزها برخی معتقدند كه معنای كلمه هرس توسط فضای سبز شهرداری شاهرود كیلومترها جابجا شده است. همین چند وقت پیش بود كه در نشست خبری عملكرد شهرداری عنوان شد وضعیت فضای سبز مطلوب است و به جز چنارها كه بیمار هستند و برای درمانشان راهكارهایی نیز در دست اجرا است در بقیه فاكتورهای فضای سبز شرایط خوب است درنتیجه چرت نیست كه نتیجه بگیریم وضعیت درختان هم نباید آنچنان بوده باشد كه نیاز به چنین جراحی باشد.

كار غیر حرفه ای
دبیر جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود از هرس سنگین تمام درختان شهر بعنوان كار غیر حرفه ای و قلع و قمع آنها یادكرد و اظهار داشت: انتظار می رود مسئولان پاسخگوی جامعه مدنی در این خصوص باشند.
امیرحسین ولیان در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینكه از چندی پیش هرس سنگین یا به اصلاح باغبانی سربری درختان خیابان ابن سینای شاهرود در حال وقوع بود، اظهار داشت: كوشش های لازم صورت گرفت تا با گفتمان موضوع در دست بررسی قرار گیرد كه این كار مدتی متوقف اما بعدازآن مشاهده شد كه هرس سنگین درختان در تمام خیابان های سطح شهر در حال انجام می باشد.
وی ضمن بین اینكه با شهردار تماس گرفته شد اما به سبب مشغله ایشان پس از عدم دریافت پاسخ پیامكی به ایشان ارسال شد، اضافه كرد: ما می دانیم هرس سنگین و سر برداری درختان برخی جاها به كار می آید ولی حالا هیچ كجا به یك ردیف درختان این گونه مورد هجوم قرار داده نشدند كه این لطمه برای درختان است و توقع می رود توجهی به این مساله شود.
عقب انداختن رشد با سربری درخت سالم
دبیر جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود بابیان اینكه به نظر می رسید كه این اقدامات متوقف شده بود، اظهار داشت: باكمال تأسف زمان كه جلو آمد و كشور با مشكلات خیلی از جمله ترور سپهبد حاج قاسم سلیمانی تا سقوط هواپیما و نتایج مختلف آن مواجه گردید كه ۱۰ روزی حداقل همه ما در اوج تلاطم، اضطراب و افسردگی به سر بردیم متأسفانه این كار در شهر سرعت بیشتری گرفت و یكباره چشم باز كردیم صدها درخت سالم سربری شدند و این جای تأسف دارد.
ولیان در ادامه اشاره كرد: سربری زمانی كارایی دارد كه درختان وقتی فرتوت پیر شوند و خواستار اصلاح در بهبود وضعیت آب و تغذیه درخت باشیم اما برای درخت سرحال، شاداب و سرپا این كار مفهومی ندارد و به معنای عقب انداختن رشد چندین ساله درخت است.
وی اضافه كرد: تمام درختان محدوده خرقانی، شیخ بهایی و سرچشمه كه سرحال ترین درختان را داشت در حركت غیر حرفه ای این گونه قلع و قمع شدند و صدایی از كسی در نمی آید، بالاخره كسانی وجود دارند كه می توانند درك كنند این روش اشتباه است.

لزوم استفاده از تجربه متخصصان فضای سبز
دبیر جمعیت دیده بان طبیعت شاهرود بابیان اینكه در سربری، درختان خشك نمی شوند و رخ های خوب و جوانی از آن نمو خواهد كرد، اظهار داشت: حدود دو الی سه سال طول می كشد تا درخت به تاج قبلی خود برسند و بتوانند همین حد اكسیژن را تولید كنند برای چه باید رشد سی ساله درخت را به عقب برگردانیم تا این درخت با تلاش زیاد بتواند به حالت اولیه خودش بازگردد.
ولیان با انتقاد از اینكه در موضوع فضای سبز چرا از كارشناسان با تجربه استفاده نمی گردد، اشاره كرد: حرمت دانش محفوظ اما بین دانش نظریه و تجربه فاصله زیاد است حداقل طی چندین دهه چند هكتار باغ را هرس و توانستم درختان را اصلاح و بهبود ببخشم به هرس سنگین ایمان داریم اما هر كاری جایی دارد گونه های درخت را می شناسم و حاضر به مناظره علمی با حضور رسانه ها خواهیم بود.
وی بابیان اینكه شهر شاهرود نباید داشته های خودرا از دست دهد، اضافه كرد: مسئولان باید دغدغه مندان محیط زیست را قانع كنند كه كجا و كی می خواهند به جامعه مدنی احترام بگذارند و این مسئله حلقه مفقوده شهر است.
انجام هرس سنگین با رعایت تمام نكات فنی
سرپرست سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شاهرود در واكنش به این مساله و با اشاره به اینكه هرس سنگین درختان شاهرود باهدف جوان سازی انجام می شود، اظهار داشت: اجرای هرس با آگاهی كامل و رعایت نكات فنی صورت گرفته است.
مسعود عشقوی بابیان اینكه هرس درختان یكی از موارد مهم در نگهداری درخت قلمداد می شود كه در صورت انجام اصولی در طول عمر درختان مؤثر است، اشاره كرد: تحقیقات گسترده علمی در زمینه هرس سنگین و اصولی و نیاز چندین ساله برخی از گونه های درختان سطح شهر در امتداد جوان سازی و جلوگیری از پیشروی بیماری های گیاهی چون درختان زبان گنجشك، توت، اقاقیا و غیره در شاهرود انجام می گیرد.
وی بابیان اینكه هرس سنگین درختان همچون اقداماتی كه چندین سال در نقاط مختلف استانها و شهرهای كشور اجرا می شود، اظهار داشت: استفاده بهینه از نور خورشید، حفظ سیستم تربیت گیاه، حذف شاخه های رقیب و روی هم افتاده، تنظیم (ارتفاع و شكل تاج) گیاه، سرزنی شاخه های در حال رشد و نگهداری اندازه درخت در حد مطلوب، ایجاد تعادل بین اندام هوایی و ریشه، دریافت نور توسط شاخه های داخل تاج، افزایش مقاومت در مقابل وزش باد، جوان سازی درخت و تربیت از اهداف هرس سنگین در درختان سطح شهر شاهرود بوده است.
سرپرست سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شاهرود افزود: این نوع از هرس سالیان سال است كه با آگاهی كامل و رعایت نكات فنی در استانها و شهرهای مختلف كشور استفاده شده و تابحال یكی از روش های مؤثر برای جلوگیری از بیماری ها بوده است.

بهبود فضای سبز با مشاوره اساتید
مسئول فضای سبز شهرداری شاهرود، با اشاره به اینكه برخی نگرانی ها درباره سربری درختان در شهر شاهرود وجود دارد، اظهار داشت: هرس درختان با مشاوره اساتید بوده است.
عشقوی ضمن بیان اینكه هرس از بیماری درختان جلوگیری می كند، ابراز كرد: باتوجه به مقالات و تجربیات علمی گوناگون در سطح كشور كه در مورد انواع هرس های مختلف همچون هرس بمنظور فرم دهی و زیبا سازی محیطی، هرس بمنظور حذف بیماری ها و آلودگی ها وهرس به منظورجوان سازی درختان انجام شده است.
وی اضافه كرد: كسب تجربه از شهرهای درجه ۱ و شهرهای دیگر سطح كشور و كسب مشاوره از همكاران جهاد كشاورزی، مركز تحقیقات واساتید دانشگاه های مختلف سطح شهر و حتی دانشگاه های مختلف بین المللی، تصمیم به هرس سنگین گرفته شده است.
مسئول فضای سبز شهرداری شاهرود اضافه كرد: دلیلهای علمی این نوع هرس در منابع مختلف داخلی و خارجی قابل دستیابی بوده كه بر اهل تحقیق پوشیده نیست كه می توان به مواردی همچون كاهش مصرف آب، جوانه زنی مجدد شاخه های جوان و جدید، تناسب سطح ریشه و اندام هوایی و در نتیجه مقاومت بیشتر به انواع بیماری ها، حذف شاخه های آلوده و خشك روی هم افتاده و گردش هوای بهتر در مركز تاج و تاج پوشش و هم چنین راهیابی كامل تر نور به داخل تاج پوشش و در نتیجه كاهش آفات و بیماری ها را اشاره نمود.
كار شهرداری درست بوده است
احمد دزیانیان رئیس مركز تحقیقات كشاورزی استان سمنان در شاهرود نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به درستی كار شهرداری می گوید: این سرزنی البته دارای ریسك است و ممكنست درخت به آن واكنش نشان داده و بخش هایی از آن دیرتر شكوفا شود و بخش دیگر زودتر و این سبب می شود تا احتمالاً برخی درختان زودتر رشد كنند و برخی دیرتر اما اینكه بعد از برش درختان از چسب مخصوص و استاندارد سربری و هرس درختان استفاده شده تا شیره درخت خشك نشود كاملاً اصولی و درست بوده است.
سروش محسنی از پژوهشگران كشاورزی و درختان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، می گوید: درست است كه این كار شهرداری نیاز بود اما اولاً با ریسك بسیار بالایی انجام شد و اصلاً نیاز به این همه ریسك نبود ثانیاً برای همه درختان از دم نیاز نبود.
محسنی می گوید: درست است كه كار شهرداری درست بوده و حتی از چسب هرس درختان هم استفاده شده اما سوال اینجا است كه آیا نیاز بود همه درختان به این شكل هرس سنگین شوند؟ این امر می توانند سبب تأخیر در رشد درختان شود همین طور می تواند رشد آنها را نامتقارن كند.
وی می افزاید: من با بررسی میدانی كه از خیابان های شاهرود داشتم دیدم كه شهرداری رعایت همه چیز را كرده، برش ها بعضاً با زاویه ۱۵ درجه ای درست هستند و چسب هرس درخت هم به آنها زده شده و كاملاً موضوع درست است اما احتمال بسیار است كه درختان گرفتار رشد نامتقارن شوند.
این كارشناس می گوید: در بعضی موارد آنچنان شاخه زده شده كه فكر نمی كنم تا دو سال دیگر هم رشد كند ولی در ۷۰ درصد موارد درختان باردیگر رشد خواهند كرد.

چنین هرسی ندیده ام!
یك كارشناس محیط زیست نیز درباره این نوع هرس درختان به خبرنگار مهر، می گوید: من بعد از فراغت از تحصیل در دانشگاه ۱۲ سال در شهرداری های تهران و اسلام شهر و … سابقه نظارت بر فضای سبز دارم تا امروز چنین چیز شگفت آور و عجیبی راندیدم كه اسم آنرا هرس سنگین درختان بگذارند.
الهام طبسی می گوید: وقتی شاخه ای به تنومندی ران یك مرد بالغ در این سرمای صفر درجه برش می خورد علناً شما درخت را از خواب زمستانی بیدار كرده اید و شیره درونش را منجمد كرده اید پس چطور انتظار دارید باردیگر این درخت رویش خوب خودرا داشته باشد؟ حتی اگر از اگولوزین ها و رزین هایی كه به اسم چسب هرس می شناسنند استفاده گردد متأسفانه من پیش بینی می كنم ۵۰ درصد این درختان خشك شوند.
وی با اشاره به اینكه شهرداری شاهرود باید شفاف سازی كند كه ده ها تن چوبی كه از هرس این درختان به دست آمده كیلویی چقدر و به چه كسانی فروخته شده و پول آن صرف چه شده است؟ می افزاید: پیش بینی من خشكیدن بخش قابل توجهی از این درختان و كج روی یا به عبارت دیگر رشد نامتعادل و قناص درختان در فصل بهار و تابستان است كه البته باید دعا نماییم مورد دوم رخ دهد چونكه حداقل درختان نمی میرند.
این كارشناس می گوید: توهمی كه بین مسئولان ما وجود دارد این است كه ما درزمینهٔ درخت همگی استاد هستیم نمونه آن همین جابجایی درخت است كه در بعضی كشورها با تمام تجهیزات الكترونیكی نقشه برداری سه بعدی ریشه درخت، به كارگیری ماشین آلات فنی و … ۱۰ الی ۱۲ روز طول می كشد اما مسئولان ما این توهم رادارند كه با یك تراكتور می توانند درخت را روت بال كنند!
درخت قهر می كند
برای اینكه نظرات طیف های مختلف را نیز باهم داشته باشیم تصاویر قطع درختان در خیابان ابن سینا را برای یك كشاورز اهل رویان كه حدود نیم قرن سابقه هرس درختان انگور و سیب و حتی درختان غیر مثمر را دارد فرستاده و از او خواستیم تا نظرش را اعلام نماید.
علی رضا عامری بابیان اینكه در هرس درختان زیاده روی شده مگر اینكه آفت داشته باشند و یا مریض شده باشند، می گوید: این كار شیره درخت را می خشكاند.
وی می گوید: البته این درختان احتمالاً برگ می زنند ولی خطر بسیار زیادی را شهرداری به جان خریده چونكه این طور هرس درخت امكان دارد به قهر درخت بینجامد و دیگر درخت رشد نكند. ما با ۵۰ سال سابقه هرس جسارت چنین كاری را برای درخت غیر میوه هم نداریم چه برسد به میوه.


منبع:

1398/11/05
14:48:05
5.0 / ۵
4402
تگهای خبر: آب , آلودگی , باغ , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
دوستهای گل اركیده
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است