در گزارش گل اركیده مطرح شد؛

دستگاه قضا به سوژه شاهوار ورود كند، شاهرود گرفتار دركویر بی توجهی

دستگاه قضا به سوژه شاهوار ورود كند، شاهرود گرفتار دركویر بی توجهی

گل اركیده: كارشناسان معتقد هستند كه تمدید باردیگر مجوز معدن بوكسیت تاش در شمال شاهرود می تواند مخاطرات جبران ناپذیری را بر روی حیات زیستی شرق استان سمنان داشته باشد.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها: شش سالی می شود كه زخم های معدن بوكسیت تاش بر چهره شاهوار نشسته و روز به روز هم در حال تعمیق است در این گیر و دار اما عده ای در شاهرود و سمنان و پایتخت نمی گذاشتند تا كسی جلوی این تخریب ها را بگیرد كسانی كه قدرتشان از خواست و اراده جمعیت مردم شاهرود هم بیشتر است.
سال ها معدن بوكسیت تاش بدون استعلام از محیط زیست و منابع طبیعی و همین طور امور آب شاهرود مشغول به كار است و وقتی این مساله چهار سال پیش نخستین بار رسانه ای شد مسئولان محیط زیست اعلام نمودند كه این منطقه در زمره مناطق چهارگانه نبوده و پس استعلامی از ما گرفته نشده است.
امروز اما از بین رفتن شاهوار مخاطرات بسیاری را به حیات زیستی و جانوری و حتی گیاهی استان سمنان و جنوب استان گلستان تحمیل كرده است تخریب شاهوار به مثابه كانون آب ساز و حیات بخش شمال شرق ایران اسلامی سبب شده تا فریاد دوست داران محیط زیست بر آسمان بلند شود و از ارتفاع چهار هزار و ۴۴۷ متری این قله نیز فراتر رود.
حساس ترین برهه زمانی در شاهوار این دوران است زمانی كه معدن بوكسیت با تخریب های فراوانی كه حتی مركز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز آنرا تأیید كرده در معرض تمدید مجوز است و بسیاری عقیده دارند اگر امروز جلوی آن گرفته نشود دیگر مردم و دوست داران طبیعت و حتی مسئولان نمی توانند حیات شاهوار را مشاهده كنند چونكه لابی های پول و قدرت در پشت این سوژه قرار دارند در ادامه با الهام طبسی كارشناس ارشد محیط زیست به گفتگو نشستیم.
*درباره برهه حساس تاریخی شاهوار توضیح دهید، اهمیت این زمان در چیست؟
شاهوار رو به نابودی رفته است و برای آن سه دلیل داریم نخست اینكه این قله همیشه دارای برف است و كانون آب ساز شمرده می شود یعنی تخریب آن چون جایخی یخچال های قدیمی سبب می شود كه میوه های درون آن نیز بپوسند و خراب شوند، این همان گرادیان هوا است كه به معنای افزایش اختلاف دمای روز و شب و بیابانی شدن شاهرود و دشت بسطام شمرده می شود.
دومین خطر، پوشش گیاهی و آلودگی های زیست محیطی است امروز تحقیقات ثابت كرده كه میزان آلومینیوم و برخی دیگر فلزات در آب شاهوار پنج برابر حد مجاز است و گونه های نادری گیاهی و درختان اورس این ناحیه به كلی نابود شده اند و مخاطره سوم اما وحوش مانند كل و بز و قوچ و میش و حتی خرس قهوه ای است كه در سال قبل شش قلاده آن به سبب بیرون رانده شدن از زیستگاه خود تلف شد. پس آب، گرادیان هوا، وحوش و پوشش گیاهی تنها چند مورد از ده ها مخاطره طبیعی بوكسیت تاش در شاهوار است.
امروز معدن باردیگر به دنبال تمدید مجوز است و ما به این جهت است كه معتقد هستیم حساس ترین برهه زمانی تاریخ طبیعی شاهوار در این زمینه رقم می خورد این مساله حتی از تخریب جنگل ابر در شش سال قبل هم مهم تر است چونكه شاهوار جبران نشدنی است اما در جنگل بازهم می توان اقداماتی كرد كه مخاطرات كاهش یابند.

*از لحاظ مسئولان استان سمنان و كشور چطور؟
مسئولان هیچ؛ به راحتی می گویم هیچ؛ چونكه حتی جنگل ابر در شش سال قبل را هم مردم آزاد كردند چونكه كنار تشكل های زیست محیطی و رسانه ها قرار گرفتند و در كویر حمایت ها، توانستند كار بزرگی را صورت دهند. امروز حسینی شاهرودی نماینده شاهرود و میامی یك تنه باری را بر دوش می كشد كه اصولاً باید دولتی ها بر دوش بكشند.
حسینی شاهرودی بارها اعلام نموده كه این معدن باید تعطیل شود اما هنوز یك نامه طرح شكایت هم از طرف دستگاه قضائی در بسطام شاهد نیستیم! یا عزمی در این بین نیست كه نماینده شاهرود و میامی تنها مانده و یا عزمی وجود دارد اما فساد آنقدر ریشه دوانده كه لابی های قدرت زورشان به اراده مردم می چربد.
*پس معتقد هستید كه دستگاه قضائی باید ورود كند؟
۱۰۰ درصد من معتقد هستم در هر جای ایران بود تا كنون این امر رخ داده بود اما شاهوار به سبب مرغوبیت بوكسیتی كه دارد مورد توجه لابی های قدرت در پایتخت هستند كه با زر و زور قصد دارند حیات مردم را به خطر بیندازند.
*عملكرد اداره كل محیط زیست را چطور می بینید؟
از آن زمان اداره كل محیط زیست استان سمنان پشت همین جمله توجیهی كه شاهوار در مناطق چهارگانه نیست پنهان شده و علناً هیچ اقدام عملی برای برخورد قانونی با معدن نمی كرد و این در شرایطی است كه آزمایش های آب از شاهوار توسط سازمان های مردم نهاد و … نشان دهنده میزان بالای آلایندگی آب به ذرات فلزی بود تا اینكه دستگیری مدیركل و معاون محیط زیست استان سمنان كه روزگاری این معاون، رئیس محیط زیست شاهرود نیز بود علت این سكوت ها را برملا كرد.
حالا اما با فشار بیش از حد مردم، سازمان های مردم نهاد و رسانه ها و تغییر مدیركل محیط زیست استان سمنان این اداره كل مجاب شده كه برمبنای نتیجه آزمایش های آب و خاك و به استناد گزارش مركز پژوهش های مجلس در خصوص آلودگی و تخریب محیط زیست توسط این معدن و همین طور جمع آوری مستندات دیگر، از این معدن تخریب گر شكایت كند.
لذا پس از سال ها كه محیط زیست آماده شكایت از این معدن شده حالا نوبت دادگستری شهرستان شاهرود و حوزه قضائی بسطام است تا به سوژه ورود كند.

*آیا اقدامی برای در جریان قرار گرفتن دستگاه قضائی صورت گرفته است؟
بله؛ باید گفت امروز زمانی است كه دادگستری باید به سوژه شاهوار ورود كرده و كم كاری های این پنج سال اخیر دستگاه های متولی را جبران كند. رئیس شورای شهر شاهرود سال قبل طی نامه ای مفصل خطاب به دادستان بسطام (حوزه قضائی بسطام زیر مجموعه شهرستان شاهرود) به تمام ابعاد و زوایای تخریب طبیعت و آلودگی آب شاهوار اشاره نمود اما كوچك ترین واكنشی از طرف دستگاه قضائی صورت نگرفت این مساله را سمیعی رئیس شورای شهر در دیدار موثران با دكتر حسینی شاهرودی بیان كرد و خبرگزاری مهر استان سمنان نیز به آن پرداخت و من این مساله را تماماً مطالعه كردم.
این بار مردم منتظر اراده ای از طرف دستگاه قضای برای ورود به این پرونده هستند پس امیدواریم كه حداقل به شكایت محیط زیست از معدن بوكسیت رسیدگی و روزی شاهد تعطیلی این معدن باشیم كه این روزها به دنبال تمدید پروانه فعالیت خود نیز است.
*آیا امید برای ورود دستگاه قضا وجود دارد؟
باید بدانیم كه شاهوار كانون آب ساز شمال شرق ایران اسلامی با دو میلیون و ۲۰۰ هزار متر مكعب آب است یعنی آبی به اندازه سد كرج! آن هم در ششمین استان خشك ایران اسلامی كه در آن قطره قطره آب حیات بخش است. متأسفانه در بی توجهی مسئولان سال ها است كه این منبع آب رسان و حیات بخش در حال تخریب است و امروز روز ورود دستگاه قضای به این مساله شمرده می شود.
از سوی دیگر طبق اصلاحاتی كه در قانون منابع طبیعی صورت گرفته سازمان های مردم نهاد خود، راساً می توانند از تخریب گران محیط زیست شكایت كنند و سوژه را به محاكم بكشانند بنظر می رسد از زمان تصویب این اصلاحیه در سال ۹۶ تا كنون فرصت سوزی از طرف سمن ها و تشكل های دوست دار طبیعت صورت گرفته كه اگر این امر نبود، تا كنون شاید شاهد تعطیلی معدن بودیم.

*چرا سمن ها تا كنون شكایت نكرده اند؟
علت عدم طرح شكایت سمن های محیط زیستی به صورت راساً از معدن مشخص نیست اما عملكرد این سازمان های مردم نهاد نشان داده كه قدرت تغییر در سرنوشت یك شهرستان را به خوبی در دستانشان دارند اما از این قدرت به درستی استفاده نمی كنند.
اگر سازمان های مردم نهاد به این مساله ورود بموقع می كردند امروز شكایت محیط زیست می توانست در كنار آن فشار قابل قبول تری را به دستگاه قضائی در امتداد مطالبه گری مردمی و محیط زیستی بیاورد كه البته این امر صورت نگرفت هرچند هنوز باید امید داشت كه به این پرونده در محاكم قضائی رسیدگی شود.
متأسفانه سازمان های مردم نهاد در انتخاب راه كمی گرفتار مشكل هستند و این مساله را نشان داده اند این سمن ها آنقدر خودرا از سیاست دور كرده. اند كه دیگر از آن سوی بام افتاده اند و نمی دانند باید در زمین چه كسی بازی كنند و در زمین چه كسی بازی نكنند و اصلاً این انتقادها را نیز بر نمی تابند. به نظر من دو سال پیش كه قانون اصلاح گردید و به سمن ها اجازه داد كه راساً شكایت كنند پس باید این امر صورت می گرفت اما طبق معمول تشكل های شاهرودی نشستند تا ببینند مسئولان چه می كنند.
*تغییرات در دستگاه قضای استان سمنان را چطور ارزیابی می كنید؟
خدا را شكر از زمان ورود آیت الله رئیسی به قوه قضائیه شاهد تحولات خوبی در سطح این قوه بوده ایم كه یكی از آنها جابجایی دادستان شاهرود بود، امروز این شهرستان با یك نیروی تازه نفس در شاهرود و بسطام روبرو است كه این امر در كنار شور و شعفی كه ایجاد كرد، امید را در دل مردم دوست دار طبیعت و دلدادگان به این آب و خاك افزایش داده است.
امید مردم شاهرود برای تعطیلی معدن بوكسیت كه تخریب گر شاهوار نام گرفته، ابتدا خدا و سپس نیروی اراده مردمی و مسئولان دستگاه قضائی است.
به هر روی باید امیدوار بود كه روزی شاهد تعطیلی معدن بوكسیت برای همیشه باشیم و شاهوار به حیات باز گردد یا شاهد مرگ تدریجی یك رؤیا خواهیم بود چونكه با روند كنونی و برهم خوردن گرادیان هوا، روز به روز بر اختلاف دمای روز و شب شرق استان سمنان افزوده شده و تا ۵۰ سال آینده دیگر حیاتی در اینجا به سبب بیابانی شدن این نگین انگشتری شمال شرق كشور وجود نخواهد داشت.


منبع:

1398/03/17
14:57:49
5.0 / ۵
4241
تگهای خبر: آب , آلودگی , جنگل , درخت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است