افزایش کانون های گرد و خاک نسبت به سال قبل

افزایش کانون های گرد و خاک نسبت به سال قبل

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با اشاره به اینکه کانون های گرد و غبار نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده اند، اظهار نمود: سال قبل خشک و کم بارش بود و هم سال جاری سال دومی است که در این شرایط کم بارشی قرار داریم، در نتیجه فرکانس گرد و خاک، گستره و تعداد روزهای آن نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است.



احد وظیفه در گفت و گو با ایسنا، درباره کانون های گرد و غبار و تعداد آنها اظهار نمود: کانون های گرد و غبار قابل شمارش دقیق نیستند اما جایگاهشان مشخص است، مطالعه و در نقشه ها تطبیق داده شده و کاملا مشخص است که چه میزان کانون گرد و غبار وجود دارد اما نکته این است که میزان کانون ها ثابت نیست چون که تعداد آنها بر مبنای بارش سالانه تغییر می کند و شدت خشکسالی هم با میزان بارش سالانه مرتبط می باشد. به صورت مثال در صورت بارش باران کافی در تالاب گاوخونی در جنوب اصفهان و مرطوب شدن سطح دریاچه و رشد گیاهان در تالاب دیگر به آن نمی توان بعنوان کانون گرد و غبار نگاه کرد ولی در صورت تداوم کاهش بارش، تالاب گاوخونی حدودا خشک می شود و مساحت آبی آن کاسته می شود ازاین رو میتوان از این محل بعنوان کانون گرد و غبار یاد کرد.
کاهش بارش باران وسطح آب تالاب ها علت ایجاد کانون های گرد و غبار
وی اضافه کرد: کاهش سطح آب سدها و دریاچه ها به این معنا است که آب در دسترس انسان کاسته شده و به مساحتی که می تواند به کانون گرد و غبار تبدیل گردد هم افزوده شده است.

به گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کانون های گرد و غبار فقط در ایران قرار ندارند و بخش عمده ای از این کانون ها در غرب ایران در کشورهای عراق، سوریه، اردن و جنوب ایران در عربستان و کویت قرار دارند، در نتیجه با افزایش شدت باد و جهت باد که عموما در عراق و شرق سوریه و گاهی در اردن و عربستان است، کانون های گرد و غبار تشکیل می شوند اما نکته قابل توجه این است که عمده گرد و خاک ورودی به کشور از جانب عراق و سوریه و اردن و گاهی هم عربستان است و گاهی اوقات هم که کمتر اتفاق افتاده است، از شمال آفریقا گرد و خاک برمی خیزد و توسط جریان های تراز میانی وارد ایران می شوند که در تصاویر ماهواره ای به خوبی قابل مشاهده می باشد.
بسیاری از کانون های گرد و خاک درون مرزهای کشور قرار دارند
وی با اشاره به اینکه خیلی از کانون های گرد و غبار داخلی هم وجود دارند، اظهار نمود: به صورت مثال در جنوب شهر البرزو جنوب قزوین قبلا آبگیرهایی وجود داشته است ولی امروزه به مناطق خشک و بیابانی و کانون های گرد و غبار تبدیل گشته اند. کانون های گرد و غبار در ایران کم نیستند. بخش هایی همچون جنوب شرق تهران و جنوب استان سمنان حتی در فصل تابستان هم جریان های گرد و خاک را به تهران منتقل می کنند. خشک شدن تالاب گاوخونی هم می تواند کانون های گرد و غبار را تشکیل دهد.

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با اشاره به اینکه در حوزه شمال غرب کشور با خشک شدن دریاچه ارومیه کانون های گرد و غبار به صورت ذرات نمک پراکنده می شود، افزود: در شرق کشور و در بستر دریاچه هامون که که الان خشک شده است به علت گستردگی بالا، با وزش چند باد شدید طی سالجاری تا بخش های شمال غربی هند و شبه قاره هند همینطور بخش های شمالی اقیانوس هند، پاکستان وجنوب شرق ایران و شمال غرب ایران گرد و خاک پراکنده شد چونکه وقتی این گرد و خاک بر اثر وزش باد از زمین بلند می شود و به ارتفاع می رود، هم در جهت قائم و هم در جهت افق پراکنده می شود و نقاط بسیار وسیعی را پوشش می دهد.

وظیفه در انتها خاطرنشان کرد: به این علت که هم سال قبل سال خشک و کم بارشی بود و هم سال جاری سال دومی است که در این شرایط کم بارشی قرار داریم، در نتیجه فرکانس گرد و خاک، گستره و تعداد روزهای آن نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده است.




1401/02/20
23:30:55
5.0 / ۵
353
تگهای خبر: آب , اقلیم , گرد و غبار , هوا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است