گزارش گل اركیده؛

سودای برج سازی در ملك پرارزش باغ خوردین ؟

سودای برج سازی در ملك پرارزش باغ خوردین ؟

عدم ابطال مجوز بلندمرتبه سازی در موقوفه باغ خوردین و سكوت مدیران آستان قدس رضوی در مقابل شایعات، نگرانی هایی را از تبدیل این ملك پرارزش به بناهای مسكونی، تجاری یا اداری به وجود آورده است.



خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه: روستای خوردین یکی از روستاهای نزدیک به تهران قدیم بوده است که قدمتش به دوره ناصرالدین شاه باز می گردد و الان در بخشی از محله شهرک غرب واقع شده و نامش در بین نامهای جدید شهری به فراموش سپرده شده است.
گفته می شود این روستا نخست جزئی از املاک مستوفی الممالک سیاستمدار معروف در عصر قاجار بوده است.

در سال ۱۳۷۸، ۵ هکتار از این روستا که از موقوفات مستوفی الممالک است، به آستان قدس رضوی واگذار شد. بخشی از باغ به حوزه اداری آستان قدس اختصاص یافت و قسمت دیگر بعنوان فضایی اقامتی برای برگزاری جلسات و اسکان تولیت در تهران در نظر گرفته شد.
بایگانی مجوز برج سازی با هدف ایجاد کاربری عمومی
در زمان تولیت مرحوم طبسی، مجوز ساخت یک برج بلندمرتبه دریافت می شود، مجوزی که تا اواسط دهه ۹۰ از آن استفاده نمی گردد تا اینکه آیت الله رئیسی بعنوان تولیت آستان قدس رضوی انتخاب شد و یکی از سیاست هایش را بر بهره برداری بهینه از امکانات و موقوفات آستان در جهت خدمت به مردم و کشور بنا کرد. ازاین رو تصمیم، به دستور آیت الله رئیسی استفاده از باغات درون شهری متعلق به این نهاد جهت استفاده عموم کاربری جدیدی پیدا کردند و بر همین اساس، ایده ارتقای کاربری باغ خوردین به مجموعه ای با اهداف تربیتی و آموزشی عنوان شد و فصل جدیدی در تاریخ این باغ قدیمی رقم خورد.

بدین ترتیب، در دی ۱۳۹۷، ۳.۵ هکتار از مساحت ۵ هکتاری این باغ حیات جدیدی یافت و به قول مسؤلان این مرکز، تا آخر سال گذشته حدود ۲۶ هزار نفر ۹۸ از خدمات فرهنگی و تربیتی آن بهره برده اند.
باغ خوردین امروز با نام «پردیس تربیتی توانا» علاوه بر حفظ ارزش های اکولوژیکی، هویتی فرهنگی پیدا کرده و برنامه های تربیتی و اردوهای کودکان و نوجوانان را با رویکرد تربیت اسلامی میزبانی می کند.
درختان تنومند باغ خوردین که عمر بعضی از آنها به بالای ۵۰۰ سال هم می رسد، مامن پرندگان و حیواناتی هستند که امروز برای کودکان شهری و آپارتمان نشین، شگفتی های طبیعت بکر محسوب می شوند.
آیت الله رئیسی بارها در سخنرانی هایش بر این تاکید داشت که آستان قدس برای فعالیتهای عام المنفعه از مجوز اقتصادی و ساخت برج در باغ خوردین چشم پوشی کرده است.
بنا بر شنیده ها، هم اکنون آستان قدس برای بار دیگر مسئله مجوز انبوه سازی و درآمدزایی تجاری از این باغ پرارزش را که حالا در یکی از گران ترین مناطق تهران است، مطرح کرده و پیگیری هایی هم در این حوزه در حال انجام می باشد.
وسوسه برج سازی در یکی از گران ترین خیابان های تهران
مجتبی همتی فر، مدیر پردیس تربیتی توانا، پیش تر در پیامی توئیتری درباره تصمیم احتمالی بعضی از مدیران آستان نوشته است: «یکی از بزرگترین نهادهای موقوفه جهان اسلام، گران ترین ملک موقوفه خویش را از باغ اختصاصی به کار فرهنگی و تربیتی مختص کرده است، گویا تیم مدیریتی جدید باردیگر هوای برج سازی به سرشان زده است. ۵۰ هزار متر در بام تهران وسوسه انگیز است».
البته رسول کشت پور، شهردار منطقه ۲ تهران، در گفتگو با خبرنگار مهر از به جریان افتادن این طرح قدیمی اظهار بی اطلاعی کرد و با یادآوری این نکته که با تدبیر آیت الله رئیسی این باغ به اردوگاه تربیتی فرهنگی تبدیل گشته است، اظهار داشت: این تصمیم مورد استقبال شهرداری قرار گرفته است.
شهردار منطقه: درخواستی در خصوص تغییر کاربری باغ خوردین نداریم
وی با اشاره به اینکه پس از این پیشنهاد و تبدیل باغ به اردوگاه تربیتی دیگر درخواستی در خصوص برج سازی از جانب متولیان آستان قدس به شهرداری منطقه نرسیده است.، تصریح کرد: حالا بعد از سال ها، این باغ به یک فضای عمومی تبدیل گشته است و در گام نخست، فعالیتهای فرهنگی همچون اردوگاه تربیتی و فرهنگی در آن فعال گشته است.

کشت پور اظهار داشت: اگر آستان قدس لازم بداند، شهرداری بعنوان مشاور جهت استفاده از ظرفیت های دیگر این باغ به نفع عامه مردم ورود خواهد نمود.
وی تصریح کرد: بر مبنای اطلاعاتی که در دست دارم خوشبختانه آستان قدس رضوی نگهداری خوبی از باغ داشته و تاکنون درخواستی برای تغییر کاربری و مجوز ساخت برج در این محدوده نداشته ایم.
«توانا» یا برج؛ مساله این است!
براساس آخرین پیگیری های خبرنگار مهر، مدیران اقتصادی و موقوفات آستان قدس بدنبال ساخت دو مجموعه مسکونی و تجاری در این زمین پرارزش و کم نظیر هستند با اینکه تابحال به صورت شفاف و رسانه ای به این تصمیم اشاره ای نکرده اند، اما بهتر است صریح شفاف سازی کنند، حفظ هویت فرهنگی و محیط زیستی و استمرار فعالیتهای تربیتی را در دستور کار دارند یا فعالیتهای اقتصادی خاص، همچون برج سازی که مخاطبینی خاص از قشر مرفه را دارد؟ اگر مقرر است آستان قدس رضوی بعنوان نهادی عام المنفعه و دینی به درآمدزایی از راه ساخت و ساز بپردازد، سوای تبعات و صدمه های زیست محیطی احتمالی ناشی از تخریب باغات، آیا بهتر نیست که این ساخت و ساز و درآمدزایی در مناطق دیگر با رویکرد پشتیبانی از اقشار ضعیف تر و در جهت محرومیت زدایی باشد؟



منبع:

1399/05/07
14:50:58
5.0 / ۵
2231
تگهای خبر: باغ , خدمات , درخت , زیست محیطی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است