تجریشی مطرح كرد

شوری ناشی از انتقال آب خزر ناچیز است

شوری ناشی از انتقال آب خزر ناچیز است

به گزارش گل اركیده معاون سازمان محیط زیست درباره نگرانی ها در حوزه انتقال آب خزرگفت: مقدار نمكی كه وارد دریا می شود وقتی در حجم دریای خزر تقسیم می شود بسیار كم است. میزان قطع درخت هم نهایتا 40 هكتار خواهد بود.



به گزارش گل اركیده به نقل از مهر، مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست شب گذشته در برنامه فرمول یك اظهار داشت: معضل كمبود آب یك چالش ملی است و در مناطق مركزی كشور سوژه كمبود آب به یك بحران تدبیل شده است و بدین سبب مردم به سمت شمال كشور می روند.
علی ضیا خطاب به تجریشی اظهار داشت: از نگاه من بعنوان یك ناظر بیرونی اوضاع مدیریتی در این زمینه خوب نیست، پرت آب زیاد است، كشاورزی مدرن نیست و تمایلی به مدرن بودن نداریم. برداشت آب های زیر زمینی زیاد است و خلاصه هر بلایی توانستیم بر سر كشور آورده ایم.
معاون سازمان محیط زیست در پاسخ به او اظهار داشت: همه اینها درست است اما ما در همه منابع مختلف همچون برق و راه و آب در داخل كشور متولی جداگانه داریم و بدین سبب تقسیم وظایف داریم. وقتی در داخل مشكل كمبود و یا مشكل كیفیت دارید با وزارت نیرو یا سازمان های دیگر است.
وی در ادامه اضافه كرد: ما جایگاهمان این است كه سازمان نظارتی و پایشی هستیم و وظیفه داریم به دستگاه های حاكمیتی كه متولی ارائه خدمت به مردم هستند را كمك نماییم. پس از اینكه به این نتیجه رسیدند كه برای حل فلان مشكل باید پروژه ای عملیاتی شود.
ضیا خطاب به او اظهار داشت: پروژه انتقال آب به سمنان از طرف مدیریت پیشین سازمان محیط زیست مسكوت ماند اما شما تایید كردید.
تجریشی اظهار داشت: ما مسئول عدم تخریب محیط زیست كشورهستیم. اما مسئول اما آب و كمبودش نیستیم. هر كجا تخریبی بخواهد صورت بگیرد ما باید ورود نماییم. نكته ای كه وجود دارد این است كه این پروژه از زمان دولت اصلاحات شروع شده بود. ما ۲ رئیس جمهور داشتیم و ربطی به این ندارد كه ۲ رئییس جمهور از یك خطه داشتیم.
وی با اشاره به اینكه مجلس قانونی را ۲ سال پیش در این زمینه تصویب كرد، اضافه كرد: این قانون به این مضمون بود كه هر درخواستی كه حاكمیت یا بخش خصوصی به ما ارائه می دهد باید طرف ۲ ماه پاسخگو باشیم و اگر پاسخی ندهیم می تواند برود و پروژه اش را اجرا نماید. ما در سازمان محیط زیست درباره ابعاد محیط زیستی پروژه های حاكمیتی نظر می دهیم اما مسئول مسائل دیگر نیستیم.
معاون سازمان محیط زیست در ادامه توضیح داد: ما در مسائل تخصصی سازمان های دیگر دخالت نمی نماییم و این حق را به خودمان نمی دهیم. او درخواست می كند و ما ابعاد زیست محیطی را بررسی می نماییم و ظرف ۲ ماه باید پاسخ بدهیم. در مورد این پروژه برای مثال وزارت نیرو گفته هیچ راهی ندارم جز اجرای این پروژه. ما سد كسلیان را داشتیم و گفتند اجازه نمی دهیم از سد كسلیان آب به سمنان برود. خیلی از پروژه ها جواب نداد و وزارت نیرو گفت تنها راه جلوگیری از ناپایداری سمنان این است. ما گفتیم گزارش ارزیابی به ما بدهند.
وی در ادامه اضافه كرد: گزارش ارزیابی به این شكل است كه كسانی كه بعنوان متولی از سازمان محیط زیست درخواست كرده اند مشاور می گیرند و ابعاد زیست محیطی یا زمین شناسی پروژه را بررسی می كنند. این سازمان ها باید چند سوال را پاسخ بدهد. مهم ترین پاسخ درباره مكان پروژه است و كاملا به ما ارتباط دارد. برای مثال می گوید از این نقطه می خواهم آب برداشت كنم و در فلان عمق و در فلان مسیر به فلان جا برسانم و تخلیه كنم. ما باید مطمئن باشیم از نقطه ای كه برداشت می شود از نظر عمق و فاصله ای كه از دریا داریم باید ببینیم چه الزاماتی مورد نیاز است تا كمترین اثر را بر مسائل زیست محیطی داشته باشید. در فاصله حدود ۱۰۰ متر افزایش شوری دارد اما كم می شود. مقدار این اثر شوری را بررسی كردیم و عددی كه به ما داد برای دریای خزر كه سالانه میزان نوسانات تبخیرش بیشتر است بسیار ناچیز بود.
او درباره تاثیری كه بر شوری دریای خزر دارد در ادامه اظهار داشت: مقدار نمكی كه وارد دریا می شود وقتی در حجم دریای خزر تقسیم می شود بسیار كم است. برای مثال آبی كه از سفید روز، هراز و گرگان رود وارد خزر می نماییم كه سهم كشور خودمان است و می توانستیم این را به پروژه های آبیاری تبدیل نماییم. این كاری است كه در خیلی از جاهای دیگر انجام می دهیم. در پروژه های آبیاری شما به ازای هر متر مكعب آبی كه وارد و مصرف می كنی یك و نیم تن نمك وارد دریا می كنی. من می توانستم برگردم و از رودخانه پیش از اینكه وارد دریا شود تبدیل به پروژه های آبیاری كنم و تبدیل به برداشت برای سمنان بكنم. بدین سبب مقدار نمكی كه وارد می شود بسیار كم است.
تجریشی در ادامه بیان كرد: مسیر برداشت دومین مسئله محیط زیستی است. مسیر برداشت و آن چیزی كه از ما درخواست كرده اند و جزو شروط ما است این است كه فقط در راه خط گاز ری نكا باشد. اگر این مسیر تغییر كند مجوز مشروطی كه ما داده ایم به صورت اتوماتیك لغو می شود. در مجموعه آنچه مشاور داده به نیابت از وزیر نیرو این است كه ۴۰ هكتار از جنگل ها را تخریب می كند و باید در وسعت های بیشتر از این بعدها بكارد.
ضیا در پاسخ به او اظهار داشت: مشكل من و شما آن پیمانكاری است كه اصرار دارد این طرح اجرا شود. به نظر می آید یك مافیایی پشت این قصه است. زمانی كه خط لوله گاز از جایی می رود ۲۵۰ متر اطراف آن از دو طرف نباید ساختمان باشد دیگر خط لوله آب كه نمی تواند برود.
معاون سازمان محیط زیست در پاسخ به او اظهار داشت: طبق آنچه ما مجوز دادیم هیچ تخریب جدیدی نباید صورت بگیرد. این جزء ضوابط است. اگر وزارت نفت گفت این اجازه را نمی دهم كار صورت نمی گیرد. اگر بگویند من ۲۵۰ متر این جنگل ها را تخریب كنم مجوز لغو می شود. گفته است من پاك تراشی نمی كنم.
علی ضیا اظهار داشت: در این پروژه ۴ هزار اصله درخت ارس برش ممنوع بریده می شود، ۲۶ هزار اصله درخت هیركانی و ۵۰ هزار پایه آماری بریده می شود. این آماری است كه آقای مخدوم رئیس هیئت مدیره انجمن محیط زیست داده است.
تجریشی در ادامه اظهار نمود: طبق ضوابط لوله از كنار درخت ها رد نمی گردد. درخت قطع نمی نماییم. ضوابط اجرایی كه از ما درخواست كرده اند گفته اند در همان مسیر خاك تراشی شده پروژه انجام می شود، اگر بگویند نمی توانیم خود به خود مجوز لغو می شود. وقتی پروسه ارزیابی برمبنای درخواست حاكمیتی بررسی می شود تعداد زیادی الزامات دارد. برای مثال گزارش مجلس می گوید نسبت سود اقتصادی به هزینه نیم درصد است.
او همین طور در پاسخ به ضیا درباره اینكه یك سوم بودجه عمرانی كشور باید صرف این پروژه شود، اظهار داشت: وزارت نیرو گفته ۲۰۰ میلیون متر مكعب آب می برم. ۱۵۰ میلیون برای صنعت و باقی برای آب آشامیدنی. كسانی كه برای بخش صنعت هستند طبق دستور دولت باید خودشان سرمایه گذاری كنند در صورتیكه برایشان توجیه اقتصادی داشته باشد و اگر این نباشد پروژه صورت نمی گیرد و دولت قرار نیست سرمایه گذاری كند.
ضیا خطاب به تجریشی اظهار داشت: شخصی از سازمان مطبوع شما با من تماس گرفت و گفت این دستور رئیس جمهور است كه پروژه اجرا شود. رئیس جمهور در نشست خبری گفت در جمع عقلا بودم و با اینكه خلاف نظر من بود از جمع عقلا پذیرفتم.
تجریشی اظهار داشت: شما می توانی در توئیت خودت هرچه می خواهی بگویی اما وقتی نقل قول می كنی باید مطمئن باشی از صحتش. شروع این كار از زمان دولت اصلاحات بوده است و رئییس جمهور وقت سمنانی نبوده است.
او همین طور درباره سخنان رئیس آب و فاضلاب استان سمنان درباره اینكه می توانند بجای انتقال آب لوله ها را تعمیر كنند، اظهار داشت: هم اكنون ۲۰ میلیون متر مكعب برداشت منفی داشته اند كه از آب های زیر زمینی صورت گرفته است و در آینده برایشان مشكل ساز می شود. نشست دشت سمنان بنابراین است.
او در ادامه اظهار داشت: اگر پروژه ای خلاف ضوابط ما باشد جلویش را می گیریم. در ۲ سال قبل خط انتقال در چغاخور داشتیم اما تونل را بیرون آوردیم. می خواهم بگویم اگر ما سفت ومحكم بایستیم و الزامات و ضوابط را بگذاریم، اگر تخطی شود اتوماتیك وار پروژه را قطع می نماییم.
معاون سازمان محیط زیست اشاره كرد: حجم درختی كه قبول كردیم حداكثر ۴۰ هكتار از یك و نیم میلیون هكتار جنگل های هیركانی است. ۷۰۰ هزار آدم در داخل كشور آب ندارند و مردم هم مهم هستند. متولی كه وزارت نیرو است می گوید من راهی جز این ندارم برای تامین آب مورد نیاز مردم. قضاوت و تخصیص و تصمیم گیری با وزارت نیرو است. كسی كه مدیریت آب را عهده دار است همه مسیرها را بررسی نموده است.
او در ادامه همین طور درباره توجیه اقتصادی پروژه اظهار داشت: نكته ای كه وجود دارد این است، ما از سال قبل پتروشیمی و وفولاد را مجوز ندادیم چون توجیه اقتصادی ندارد. وقتی پروژه تامین اقتصادی نداشته باشد كسی برایش سرمایه گذاری نمی كند و در نتیجه عملیاتی نمی گردد.
در ادامه برنامه كیا دلیری، رئیس انجمن جنگلبانی در تماس تلفنی با برنامه اظهار داشت: اگر یك اصله از درختان ارس قطع شود بدون مجوز است. چون ممنوع القطع است.
تجریشی هم اظهار داشت: این می رود داخل قانون و اگر چنین قانونی باشد وزارت نیرو باید برود و تاییدیه سازمان جنگل ها و مراتع را بگیرد. در غیر این صورت مجوز تخصیص نمی گیرد.
او در ادامه اشاره كرد: ما در پاسخ به درخواست ها سه نوع پاسخ می توانیم بدهیم. قبول است یا رد است و اینكه هر كدام به چه دلیلی. ۷۰ یا ۸۰ درصد پروژه های زیست محیطی دارای شروط هستند. گاهی ۱۸۰ شرط حین ساخت در زمینه نحوه بهره برداری و پسماند و غیره می گذاریم.
تجریشی توضیح داد: طرح های انتقال آب هیچ كدام به معنای زیست محیطی نیستند و ما بین بد و بدتر مجبور به انتخاب هستیم. همان كسی كه گفته می شود لوله ها را درست كرد به ما اگفته هیچ راهی ندارم جز اینكه این خط لوله را بكشم.
ضیا به تجریشی اظهار داشت: وزارت نیرو از شما انتقاد كرده است و گفته است ما نمی خواستیم.
تجریشی پاسخ داد: من طبق ضوابط پاسخ می دهم. من در چهارچوب قانون پاسخ می دهم. ما در سال ۹۱ قانونی در این زمینه نداشتیم. این قانون مجلس است كه ظرف ۲ ماه باید جواب داد. ما یك زمانی را داریم كه باید پاسخگو نماییم.
او همچین در ادامه درباره خط گاز ری نكا اظهار داشت: همین خط ری نكا ممكنست بپرسید محیط زیستی بوه است یا نه. اگر اجرا نمی شد مردم برای گرم كردن خود جنگل را از بین می بردند. در واقع نمی توانید پروژه ای عمرانی داشته باشی و اثرات منفی زیست محیطی نداشته باشی.
معاون سازمان محیط زیست در ادامه اظهار داشت: وزارت نیرو گفته من با وزارت نفت صبحت كرده ام و اجازه می دهد در راه این خط لوله گاز باشد. باید حتی مشخص كنند كه خاكی كه برداشت می شود چقدر تخریب می شود و به كجا می رود و چه می كنند.
ضیا درانتها خطاب به تجریشی اظهار داشت: به هیچ نتیجه منطقی نرسیدیم. تصور می كنم فشار رسانه ای و مردمی سبب شده است بگویید اجازه ندادیم اما ظاهرا مجوز را داده اید.


منبع:

1398/08/05
22:18:49
5.0 / ۵
4242
تگهای خبر: آب , جنگل , درخت , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است