فعال محیط زیست خوزستان بیان كرد؛

افراط درکاشت درخت اکالیپتوس درخوزستان

افراط درکاشت درخت اکالیپتوس درخوزستان

به گزارش گل ارکیده، فعال محیط زیست خوزستان، کاشت درخت اکالیپتوس را در استان دارای فاجعه های زیست محیطی دانست و اظهار داشت: در کاشت اکالیپتوس در خوزستان افراط شده است.



کرامت حافظی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به اجرای طرح زراعت چوب در استان خوزستان بیان نمود: اگر صنایع غیر اساسی ساخت ام دی اف در ایران نیازمند چوب درختان اکالیپتوس هستند باید از درختان موجود و فراوان اکالیپتوس استفاده نمایند.
وی با بیان این که در کاشت اکالیپتوس در خوزستان افراط شده است، افزود: از کوهپایه زاگرس در مسجدسلیمان و گتوند تا جای جای مناطق جلگه حاصلخیز استان پر از درختان غیر بومی و مهاجم مانند اکالیپتوس و کهور آمریکایی است که چندین دهه پیش توسط ادارات منابع طبیعی دوران پهلوی وارد ایران شد و با بودجه دولتی از آن زمان تا کنون درحال کاشت و تکثیر هستند.
حافظی با اظهار این که اکالیپتوس مهاجم ترین گونه گیاهی برای قاره های جهان به جز رویشگاه طبیعی یعنی قاره استرالیا است، خاطرنشان کرد: کشورهای گوناگونی در جهان همچون اسپانیا و آفریقای جنوبی برنامه حذف گونه گیاهی بشدت مهاجم اکالیپتوس را دارند؛ البته ایران هم می تواند همین اقدام را انجام دهد و از چوب اکالیپتوس های موجود که از حدود ۶۰ سال پیش در خوزستان تا کنون کاشته شده اند، برای تأمین چوب مورد نیاز خود استفاده نماید و جلوی کاشت افراطی جدید را بگیرد وگرنه چند سال دیگر باید هزینه فراوانی را برای حذف این گونه انجام دهد.
فعال محیط زیست خوزستان افزود: طبق مطالعاتی که دانشمندان در مورد اکالیپتوس انجام داده اند، مشخص شده غنای گونه های گیاهی و گونه های پرندگان در جنگل های طبیعی بیشتر از درخت زارهای اکالیپتوس بود؛ همینطور بانک بذر خاک در درخت زار اکالیپتوس در مقایسه با جنگل های طبیعی در سرتاسر مطالعه در مزارع اکالیپتوس به صورت قابل توجهی کمتر بود.
وی تصریح کرد: درختان اکالیپتوس دارای سیستم ریشه ای کم عمقی هستند که می توانند جریان آب طبیعی را مختل کنند و سبب فرسایش خاک شوند. علاوه بر این، آنها مقدار زیادی آب را از خاک جذب می کنند که این امر می تواند آب را برای گیاهان و حیوانات دیگر منطقه کم کند.
فعال محیط زیست خوزستان با بیان این که برگ های اکالیپتوس برای بیشتر حیوانات و انسان ها سمی است، افزود: درختان اکالیپتوس همینطور پناهگاه یا غذای کمی را برای حیات وحش فراهم می کنند و برگ آنها می تواند برای گونه های آبزی سمی باشد.
کاهش ۱۶ درصد منابع آبی از جانب اکالیپتوس های مهاجم
وی ضمن اشاره به این که اکالیپتوس های مهاجم سبب کاهش ۱۶ درصد منابع آبی می شود، اظهار نمود: از میان گونه های اکالیپتوس ذکر شده، (River Red Gum) صمغ قرمز رودخانه ای با نام علمی (Eucalyptus camaldulensis ) شایع ترین و تهاجمی ترین گونه اکالیپتوس است، این گیاه دارای یکی از گسترده ترین گونه های کاشته شده در سراسر دنیا است؛ اداره منابع طبیعی ایران کاشت این اکالیپتوس را پیشنهاد داده چون که رشد خوبی دارد غافل از این که یکی از خصوصیات گونه های گیاهی مهاجم رشد سریع آنها است چون که این رشد به علت مصرف آب فروان تر است.
حافظی افزود: همینطور در مطالعات انجام شده تأثیرات منفی(Allelopathic) گونه مهاجم اکالیپتوس بر رشد گونه های بومی به اثبات رسیده که گونه مهاجم مانند اکالیپتوس اثر مستقیم یا غیرمستقیمی را روی گیاهان دیگر ایجاد می کنند؛ عده ای از محققان «آللوپاتی» را جنگ شیمیایی بین گیاهان تعبیر کردند و درختان اکالیپتوس وقتی رشد کردند، مواد شیمیایی را به محیط اطراف تراوش می کنند که جلوی رشد گونه های دیگر را می گیرد.
وی اظهار داشت: درختان مانند اکالیپتوس با روش های مختلفی در جنگ با طبیعت و گونه های بومی اطراف خود هستند که این امر با تراوش مواد شیمیایی و جذب آب بیشتر صورت می گیرد؛ البته این درختان در قاره استرالیا گونه مهاجم نیستند و در زادگاه خودشان بعنوان گونه بومی محسوب می شوند و گونه های حیات وحش مانند کوالا در استرالیا از برگ اکالیپتوس تغذیه می کنند.
حافظی در پاسخ به این سؤال «جریمه صدمه به درختان و درختچه های بومی کشور مانند کنار، بادام کوهی، بلوط زاگرس و درختان بومی حاشیه رودخانه های خوزستان مانند پده و بید چقدر است و آیا بازدارنده است؟» بیان نمود: باردیگر می گویم که در کاشت گونه های غیر بومی در خوزستان افراط شده است و درختان و درختچه ها و جنگل های طبیعی خوزستان به فراموشی سپرده شدند؛ همینطور هزینه ورود گونه های مهاجم صدها و هزاران برابر هزینه احیا و محافظت از گونه های درختی و درختچه ای بومی و مراتع طبیعی است.
وی اضافه کرد: برنامه شتابزده – بدون پشتوانه علمی و فاقد پیوست زیست محیطی برای کاشت سالانه ۳۰ میلیون اصله از مهاجم ترین گونه درخت اکالیپتوس در جهان به مدت چهار سال به تعداد ۱۲۰ میلیون درخت اکالیپتوس در خوزستان و به صورت عمده در اراضی ملی و طبیعی توسط اداره منابع طبیعی در حال انجام می باشد که این امر یک فاجعه بزرگ برای انتشار و تکثیر گونه های مهاجم به حساب می آید و یادآور فاجعه پرورش گونه مهاجم ماهی تیلاپیا توسط بخش دولتی شیلات که حالا بلای جان ماهیان بومی و اقتصادی، رودخانه ها و تالاب های استان خوزستان شده اند.
حافظی ضمن اشاره به این که روابط عمومی مؤسسه جنگلها و مراتع کشور حدود ۶۰۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان را بعنوان منطقه مناسب برای کشت اکالیپتوس عنوان کرده است، افزود: این کار یک جنگ با زیست بوم، منابع آبی، حق آبه زیستی رودخانه ها و تالاب ها و امنیت غذایی و طبیعت خوزستان است.
وی خاطرنشان کرد: عجیب است که نه تنها برنامه ای برای حذف گونه های گیاهی و جانوری مهاجم در کشور ما وجود ندارد بلکه با هزینه های گزاف و فراوان گونه های مهاجم گیاهی مانند اکالیپتوس، کونوکارپوس و کهور آمریکایی و یا گونه مهاجم جانوری مانند ماهی تیلاپیا در کشور ما با حمایت بخش های دولتی بدون پیوست زیست محیطی تکثیر و ترویج می شوند.
فعال محیط زیست خوزستان اظهار داشت: گونه های گیاهی بومی و جنگل های طبیعی و اکوسیستم های پرارزش کشور درحال نابودی هستند که باید نسبت به توقف این کارهای شتابزده، پر هزینه و مخرب طبیعت و زیست بوم ایران اقدام نمود.

1402/12/16
11:13:45
5.0 / ۵
215
تگهای خبر: آب , جنگل , درخت , زیست بوم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است