ازسرگیری پروژه گردشگری آشوراده

ازسرگیری پروژه گردشگری آشوراده

به گزارش گل ارکیده مشاور مدیریت زیست بوم های تالابی با اشاره به اینکه ایجاد مناطق گردشگری در محدوده مناطق چهارگانه محیط زیستی ممنوع می باشد، اظهار داشت: متاسفانه این دید وجود دارد که آشوراده تبدیل به قطب گردشگری استان گلستان شود و چنین کاری با موازین طبیعت گردی اصولی همسو نیست.



به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، هرچند که حدود دو سال قبل طرح گردشگری جزیره آشوراده با دستور مقام قضایی متوقف گردید اما استانداری گلستان طی روزهای ابتدایی امسال از صدور مجوز طبیعت گردی جزیره آشوراده در شورای عالی معماری و شهرسازی کشور آگاهی داد. هفته گذشته نیز در چهارمین جلسه ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور به اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده رای مثبت دادند.

این موضوع نگرانی فعالان و کارشناسان محیط زیست را به همراه داشته است چونکه بارها و بارها نسبت به تهدیدات اجرای طرح گردشگری در آشوراده هشدار داده اند. امیر صیاد شیرازی - مدیر مرکز حفاظت فوک خزری ایران - قبل از این با انتشار نامه ای ضمن انتقاد از اجرای پروژه گردشگری آشوراده تاکید کرده بود که اجرای این پروژه خلاف موازین حفاظتی از فوک خزری و به شدت مخرب است.

البته حدود ۲۰ سال است که دولت های مختلف در ایران به دنبال اجرای طرحی گردشگری در آشوراده بوده اند اما به سبب اختلافات گسترده در جزئیات طرح و مخالفت فعالان محیط زیست با ایجاد تاسیساتی مثل هتل در این منطقه، اجرای این پروژه همیشه به تعویق افتاده است تا اینکه طی سال ۱۳۹۷ بین مجری (سازمان همیاری شهرداری گلستان) و ناظر (سازمان محیط زیست) توافق شد که طرح گردشگری آشوراده در قالب یک طرح طبیعت گردی با لحاظ نکات محیط زیستی اجرائی شود که البته این پروژه نیز با دستور مقام قضایی متوقف گردید و مجدد طی امسال زمزمه های اجرای آن به گوش می رسد.

علی ارواحی - مشاور مدیریت زیست بوم های تالابی - در گفت و گویی با ایسنا می گوید: حدود دو دهه است که موضوع گردشگری در آشوراده مطرح شده و فراز و فرودهایی بسیاری داشته است. آشوراده در شبه جزیره میانکاله واقع شده و البته تنها جزیره ایرانی دریای خزر است. از سویی دیگر یونسکو این منطقه را بعنوان ذخیره گاه زیست کره معرفی کرده علاوه بر این ها نام تالاب میانکاله در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است و سازمان حفاظت محیط زیست نیز از آن بعنوان پناهگاه حیات وحش حفاظت می کند.
ایجاد مناطق گردشگری در محدوده مناطق چهارگانه محیط زیستی ممنوع است
مجموعه این موارد حاوی این پیام است که تالاب میانکاله، خلیج گرگان و جزیره آشوراده ازنظر ارزش های زیستی و تنوع زیستی نیازمند توجهی ویژه و نگاهی متفاوت می باشد. ارواحی ضمن بیان این موارد اظهار می کند: بر طبق مصوبه سال ۱۳۹۴ شورای عالی معماری و شهرسازی ایجاد مناطق نمونه گردشگری در محدوده مناطق چهارگانه محیط زیستی ممنوعست علاوه بر این برمبنای مصوبه دیگر این شورا که به سال ۱۳۹۷ بازمی گردد ایجاد شهرک های گردشگری در مناطق محیط زیستی امکان پذیر نیست.

سازمان حفاظت محیط زیست در نشریه ۲۵۷ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ابلاغ کرده است که ایجاد زون تفرجی متمرکز در پناهگاه های حیات وحش ممنوعست اما با وجود تمامی این قوانین بالادستی اسحاق جهانگیری - معاون اول رئیس جمهوری - در جلسه ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب های کشور اظهار کرده است که اجرای هر طرحی خصوصاً در عرصه های طبیعی نیازمند برخورداری از پیوست زیست محیطی است و اجرای طرح طبیعت گردی در جزیره آشوراده همانطور که در طرح نیز عنوان شده است باید با رعایت کامل موارد در رابطه با صیانت از این منطقه باشد.

مشاور مدیریت زیست بوم های تالابی در ادامه صحبت های خود ضمن بیان نگرانی هایی که درباره اجرای طرحی گردشگری در آشوراده وجود دارد، می گوید: طرح گردشگری آشوراده در ابتدا یک طرح ۳۸۰ هکتاری بود که بعد از مخالفت های بسیار با آن به ۳۸ هکتار محدود شد همین طور در این طرح پیش بینی شده است که در ۲۲ هکتار از این مساحت زون تفرج متمرکز اجرائی شود. اجرای چنین طرحی نیازمند زیرساخت هایی ازجمله اسکله، آلاچیق، رستوران و دیگر زیرساخت های گردشگریست.

او همین طور تاکید می کند که طرح گردشگری آشوراده به سبب ملاحظاتی به طرح طبیعت گردی آشوراده تغییر کرده است اما به هر حال این نگرانی وجود دارد که دستگاه های مجری مطابق با معیارهای طبیعت گردی و ملاحظات آن در مناطق محیط زیستی و زون های حساس عمل نکنند.
طرح طبیعت گردی آشوراده فوک خزری را تهدید می کند
درکنار تمامی این ها چند روز پیش مرکز حفاظت فوک خزری ایران اعلام نمود که جزیره آشوراده شاهد حضور بیشترین جمعیت فوک خزری در سواحل کشور ایران است بدین سبب برهم خوردن امنیت این منطقه به مفهوم لطمه جدی به قلمرو زیستی اینگونه و برخلاف معاهدات بین المللی و اصول مربوط به حفاظت فوک خزری است. ارواحی نیز در این زمینه تصریح می کند: هرکسی که با اصول طبیعت گردی آشنایی داشته باشد به خوبی می داند که طرح های گردشگری و طبیعت گردی در زون های حساسی مثل آشوراده چه مشکلاتی برای آن منطقه و گونه های در معرض خطر انقراض ازجمله فوک خزری به وجود می آورد.

ارواحی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینکه متاسفانه این دید وجود دارد که آشوراده تبدیل به قطب گردشگری استان گلستان شود، اظهار می کند: چنین چیزی همسو با موازین طبیعت گردی اصولی نیست. هرچند که برای مدیریت پایدار زیست بوم ها تاکید بر حفظ تعادل بین حفاظت و بهره برداری است اما زون های حساس جزو استثناها هستند و در این زون ها ما امکان ایجاد زون تفرجگاهی متمرکز را نخواهیم داشت.

به گفته مشاور مدیریت زیست بوم های تالابی درباب اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده این نگرانی وجود دارد که راهی برای توسعه بیشتر در این منطقه باز شود و مانند خیلی از نقاط به مرحله ای برسیم که دیگر نتوانیم آنرا مدیریت نماییم. هرچند بهره برداری اصولی منجر به درآمد زایی برای جوامع محلی می شود اما درباب طرح طبیعت گردی آشوراده از سرمایه گذاری های دولتی و بخش خصوصی استفاده خواهد شد و بنظر می رسد که نفعی برای جوامع محلی نخواهد داشت.

او در ادامه با اشاره به مشکلات تالاب میانکاله که مستقیم روی آشوراده اثرگذار می باشد، تصریح می کند: طی سالهای اخیر با مرگ و میر گسترده پرندگان مهاجر در این منطقه به سبب آنچه که سم بوتولیسم گفته می شود، مواجه بوده ایم. هم اکنون این سوال مطرح است که درحالی که میانکاله و آشوراده با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کنند، بارگذاری های جدید چه قدر می تواند شرایط را بحرانی تر کند؟ آیا ارزیابی جامعی از این مسئله صورت گرفته است یا خیر و آیا ستاد مدیریت تالاب های کشور با اهمیت ترین شرح وظایف خودرا برای حفاظت از تالاب ها می داند یا خیر؟

ارواحی در آخر می گوید: اگر ستاد مدیریت تالاب ها به شرایط بحرانی منطقه میانکاله، خلیج گرگان و آشوراده آگاه است، انتظار می رود که مجدد در طرح طبیعت گردی آشوراده بازبینی کند. درحال حاضر تمرکز و اولویت ما باید روی مشکلاتی ازجمله کاهش سطح آب در تالاب میانکاله و خلیج گرگان، افت کیفیت آب، تولید سم در تالاب و... باشد. زمانی که تمامی این تهدیدات را برطرف نماییم، می توانیم با نگاهی دقیق و جامع به موضوع طبیعت گردی در این منطقه بپردازیم.





منبع:

1400/01/22
13:04:30
5.0 / ۵
1053
تگهای خبر: آب , جزیره , دستگاه , زیست بوم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است