مهر بررسی كرد؛

مثلث دودزا در كلان شهر میلیونی

مثلث دودزا در كلان شهر میلیونی

گل ارکیده: طی هفته های اخیر بوی دود در کلان شهر اهواز مردم را کلافه کرده است، در این میان کارشناسان و مسئولان استانی شهرداری، نیشکر و نفت را بعنوان مثلث عامل انتشار این آلودگی ها معرفی کرده اند.



خبرگزاری مهر؛ گروه استانها - کوثر کریمی: اهواز کلان شهری با کلکسیونی از مشکلات است که مردم بار سنگینی از آلودگی آب وهوا، پس زدگی فاضلاب، مشکلات تنفسی و خدمات رسانی های ضعیف (حمل ونقل عمومی و فضای سبز) را به دوش می کشند.
اینجا اهواز است و فلرهای نفتی، سوزاندن نیشکرها و سایت دفع زباله صفیره همه دست به دست هم داده اند تا نفس شهروندان را به شماره بیندازند.
آتش گرفتن زباله های سایت دفع زباله صفیره از مشکلاتی است که بارها شهرداری نسبت به تغییر روش برای امحای این پسماندها وعده داده است ولی این وعده عملی نشد؛ این در شرایطی است که دیگر استانها از این ظرفیت بعنوان طلای کثیف بهره مند می شوند.
نیشکر هم که سوزانده می شود و با فلرهای نفتی مزید بر علت شده اند تا بوی نامطبوعی در شهر متصاعد شود و مردم علاوه بر تحمل ماسک، درد تنگی نفس بر اثر دود را نیز متحمل شوند.
در ایام شیوع ویروس کرونا درد و استرس ابتلاء به ویروس ناشناخته کم بود، مردمی که آن چنان سهمی از رفاه شهری ندارند باید باوجود ماسک، از خفگی دودهای ساطع شده نیز رنج ببرند.
شکایت های محیط زیست ابزار مسئولیت گریزی «هژیر کیانی» دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان در گفت و گو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به شکایت های محیط زیست در این رابطه می گوید: شکایت همیشه بهترین ابزار برای مسئولیت گریزی است ولی کجا و چه زمانی به نتیجه رسیده است و آیا گزارش آن به مردم ارائه می شود؟

کیانی ادامه می دهد: همه می دانند که نفت، نیشکر و شهرداری (با سایت صفیره) مقصر هستند؛ سال هاست که شکایت از طرف محیط زیست را اعلام می کنند ولی هیچ گاه نتایج آن منتشرنشده است و اگر مدعی این کار هستند باید شفاف سازی در این حوزه داشته باشند.
وی ضمن اشاره به اینکه محیط زیست با این کار فقط توپ را در میدان دستگاه قضائی رها می کند تا از خود رفع تکلیف کرده و صورت مسئله را نیز پاک کند، می افزاید: سازمانی که وظیفه اش حفاظت از محیط زیست انسانی و طبیعی است باید به مردم گزارش شفاف عرضه نماید ولی تا حالا اینگونه نبوده و نیشکر خودش را به کسی پاسخگو نمی داند.
کیانی عنوان می کند: سه سال قبل معاون اول رئیس جمهور برای ساماندهی زهاب های نیشکر دستورات لازم را صادر کرد ولی تا حالا گوش نیشکر بدهکار نیست و هیچ گاه ندیدیم که در این حوزه گزارش اقدامات انجام شده را عرضه نماید.
پیامدهای منفی نیشکر برای محیط زیست
دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان یادآور می شود: فعالیت نیشکر نتایج منفی را برای محیط زیست در زمینه های مختلف ازجمله خاک، هوا و حتی تالاب ها دارد؛ پساب و زهابی که وارد تالاب شادگان می شود، منجر به از دست رفتن زیست بوم این تالاب می شوند که باتوجه به ارزش های اکولوژیکی خسارت های چندمیلیاردی به بار آورده است.
وی در ادامه انتقاد می کند: زهاب های نیشکر میلیون ها تُن نمک را وارد تالاب شادگان کرد و همین یکی از مهم ترین عوامل از دست رفتن زیست های این تالاب است.

کیانی گلایه می کند: نه فقط شرکت های نیشکر بلکه دیگر نهادهای مختلف به صورت شفاف اعلام کنند که چقدر به اصول و اسناد بالادستی کشور پایبند هستند؟ بعنوان نمونه چند درصد از سند ملی حفاظت محیط زیست را که مقام معظم رهبری ۲۶ آبان ۹۴، ابلاغ فرمودند، اجرائی کردند؟ و یا اینکه چقدر به اصل ۵۰ قانون اساسی اهمیت می دهند؟
دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان اضافه می کند: همه دستگاهها، شرکتها و نهادهایی که فعالیتی را در محیط زیست انسانی یا طبیعی دارند، شفاف اعلام کنند اگر حتی یک بند از این قانون یا سند ابلاغی عمل کره باشند، به نمایندگی از انجمن های محیط زیست به آنها هدیه می دهیم.
انجمن های زیست محیطی هم می توانند شکایت کنند
وی به لزوم ارائه گزارش های مستمر و شفاف سازی اداره کل حفاظت از محیط زیست خوزستان اشاره می کند و می گوید: انجمن های محیط زیست می توانند از همه دستگاه هایی که به محیط زیست انسانی و طبیعی خسارت وارد می کنند، اعلام شکایت داشته باشند.
کیانی ادامه می دهد: بیش از ۶۰ انجمن اسمی محیط زیست در خوزستان به ثبت رسید که تعداد انجمن های فعال در حوزه انجام کارهای پژوهشی و میدانی به ۲۰ مورد نمی رسد.
دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان تاکید می کند: تا زمانی که کمیته راستی آزمایی با حضور مردم و انجمن های محیط زیستی تشکیل نشود، نمی توان به سبز بودن بعضی از صنایع اعتماد کرد.
وی می گوید: در پروژه های کلان در رابطه با سازمان دهی و پایش مباحث محیط زیست مثل شورای حفاظتی رودخانه کارون مردم و انجمن های محیط زیست ضمن عضویت باید نظارت لازم را داشته باشند.
صرف عوارض آلایندگی برای غیر محیط زیست خیانت به مردم کیانی ضمن اشاره به اینکه سالهای خیلی از فعالیت این شورا با مصوبات و اختصاص اعتبارات مختلف می گذرد ولی خروجی کار اصلاً معین نمی باشد، می افزاید: مردم هیچ اطلاعی از هزینه کرد و یا شفاف سازی از نوع صرف هزینه بیش از ۷۰ میلیارد سالانه عوارض آلایندگی ندارند؛ محیط زیست خوزستان در صورت دریافت نکردن این عوارض باید علل آنرا شفاف اعلام کنند و یا اگر هم عایدی داشته باشد، باید از نحوه استفاده آن اطلاع رسانی داشته باشد که بدانیم کدام یک از دردهای زیست انسانی و طبیعی درمان شده است.

دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان در ادامه تاکید می کند: باید بدانیم که این عوارض آیا در بهبود کیفیت زیست در شهر اهواز تأثیری داشته است؟ صرف هزینه عوارض محیط زیست خارج از این حوزه خیانت به مردم است و شورای شهر باید گزارش های لازم را در این خصوص عرضه نماید چونکه برخی مواقع این اعتبار حتی برای مسائل جاری شهرداری هزینه شده است.
وی بیان می کند: عوارض آلایندگی باید برای نهال کاری، توسعه کمربند سبز، پشتیبانی از ایده و طرح های پژوهشی و کارآمد حوزه محیط زیست هزینه شود.
لزوم برداشت سبز توسط نیشکر
معاون عمرانی استانداری خوزستان نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر عنوان می کند: یکی از منابع آلودگی هوا در اهواز و برخی شهرهای خوزستان از برداشت مزارع نیشکر است؛ قبلاً به شرکتها اعلام گردید که باید سطح برداشت سبز را تا ۱۰۰ درصد افزایش دهد.
«فاضل عبیات» ادامه می دهد: شرکتها باید ماشین آلات و تجهیزات لازم ازجمله دروگر را خریداری کند که دیگر نیازی به آتش زدن مزارع نباشد.

وی تصریح می کند: به واحدهای مختلف نیز تکلیف شد که برداشت سیاه نداشته باشند و برنامه تفضیلی را برای برداشت سبز خود در ظرف یک هفته آتی عرضه کنند.
عبیات به نقش سایت دفع زباله صفیره و سایت برومی (در محدوده نفت) در آلودگی هوای اهواز اشاره می کند و ادامه می دهد: در بازدیدهای میدانی از سایت صفیره مشخص شد که آتش سوزی های طبیعی به علت انباشت گاز متان زیر لایه های زباله و یا از طرف زباله گردها رخ می دهد؛ برای این سایت نیز در کارگروه مدیریت پسماند مصوباتی را داشتیم.
صفیره منبع جدی برای آلودگی شهر اهواز وی با تاکید بر اینکه محیط زیست باید به صورت مستمر از سایت دفع زباله صفیره بازدید کند و ارائه گزارش داشته باشد، می گوید: این سایت یک منبع جدی آلودگی برای اهواز است.

معاون عمرانی استانداری خوزستان بیان می کند: شهرداری اهواز باید نسبت به فشرده کردن زباله های جمع آوری شده در سایت صفیره اقدام نماید و لایه های باضخامت مناسب را روی آنها قرار دهد تا امکان بروز آتش سوزی کاهش پیدا کند.
عبیات ضمن اشاره به اینکه شهرداری باید نسبت به رفع اشکال گاز متان اقدام نماید، می گوید: استقرار ماشین آلات آتش نشانی برای اطفای بموقع حریق های احتمالی، جلوگیری از ورود زباله گردها و آماده سازی سلول شماره دو و سه نیز از دیگر تعهدات شهرداری اهواز برای سایت صفیره است.
وی ضمن اشاره به لزوم زمان بندی مناسب شهرداری برای انجام به تعهدات خود، یادآور می شود: در یک برنامه بلندمدت باید به پسماند بعنوان محلی برای تولید اشتغال و سرمایه در صنعت بازیافت نگاه کرد.
نقش بنزین غیراستاندارد در آلودگی هوا
معاون عمرانی استانداری خوزستان ضمن اشاره به اینکه فلرهای نفتی نیز در آلودگی هوا مؤثر هستند و شرکت نفت باید در این حوزه ارائه گزارش داشته باشد، اظهار داشت: شرکت پخش فرآورده های نفتی نیز ملزم به رعایت استاندارد یورو چهار برای بنزین توزیعی در اهواز و برخی شهرها بود که گزارش ها و نمونه گیری ها نشان داده است در برخی از جایگاه های سوخت از این استانداردها انحراف شده است.

عبیات در واکنش به خبر اعلامی توسط رئیس سازمان پسماند شهرداری اهواز در خصوص اینکه سایت صفیره علت آلودگی هوای اهواز نیست، می گوید: هواشناسی به علوم پزشکی، بهداشت و محیط زیست گزارش می دهد و مراجع تعیین شده و صلاحیت دار برای اعلام آلوده بودن اقدام ها و فعالیتهای هر شرکت یا دستگاه مشخص است و خود آنها نمی توانند اظهارنظری را در این حوزه داشته باشند.
وی عنوان می کند: مسئله دارای ابعاد مختلف است و کسانی که به ساماندهی این وضعیت ملزم شده اند باید هرچه سریع تر اقدامات لازم را انجام دهند تا در صورت اضطرار آنها را به توقف تولید و یا فعالیت ملزم نماییم.
یک پزشک متخصص اهوازی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار می کند: بیماریهای ریه در قالب دو نوع «بیماری های حاد» در میان افراد با ریه سالم با عنوان برونشیت و ذات الریه و «بیماری های مزمن» در قالب آسم بروز می کند.
«احمد مشکور نیا» به بروز آسم در بین کارگران معدن یا افراد در تماس با دود و گردوخاک اشاره می کند و ادامه می دهد: یکی از مواردی که موجب ایجاد آزار ریوی و تنفسی و یا موجب بروز بیماریهای مزمن ریه می شود، دود ناشی از آتش سوزی به هر علت است.
وی یادآور می شود: ذرات کربن موجود در دود بعد از ورود به سیستم تنفسی در همه مجاری تنفسی فرد از بینی تا انتهایی ترین قسمت «آلوئول های» ریوی (کیسه های هوایی ریوی) رسوب می کند و در نهایت منجر به فلج شدن مژک های مجاری تنفسی (این مژک ها در حالت طبیعی آلودگی های ورودی به مجاری تنفسی و ریه ها را از بدن بیرون می کنند) و انباشت آلودگی در ریه ها می شود.
این پزشک متخصص داخلی بیان می کند: سخت شدن دیواره «آلوئول های» ریوی و فلج کردن سلول های دفاعی بدن از دیگر اتفاقات ناشی از رسوب ذرات کربن موجود در دود است؛ در حالت عادی فعالیت «آلوئول ها» موجب نابود کردن میکروب ها، ویروس ها و آلودگی های راه یافته به ریه می شوند.

مشکور نیا عنوان می کند: استنشاق دود ناشی از آتش سوزی انواع تنگی نفس را به دنبال دارد که ابتدا شاید با از بین رفتن دود این مشکل برطرف می شود ولی ذرات کربن دود پس از ورود به ریه هیچ گاه از ریه و سیستم تنفسی خارج نمی شوند و این بیماری زایی را حتی تا ۲۵ سال بعد ادامه می دهند.
وی به آتش سوزی های مکرر پسماندهای صفیره اشاره می کند و می افزاید: این آلودگی خطرناک به حساب می آید که با اقدام درست و علمی شهرداری قابل اصلاح است؛ این آلودگی به غیراز مسائل زیست محیطی اثرات ماندگاری را بر سلامتی افراد خصوصاً کودکان و نوجوانان به علت ریه لطمه پذیر و حساس دارد.
این پزشک متخصص داخلی می گوید: اگر این رویه کنترل یا اصلاح نشود، در آینده نزدیک نسلی بیمار را خواهیم داشت که به خاطر تنگی نفس حتی قادر به انجام ساده ترین فعالیتهای روزانه خود نیستند؛ بطور طبیعی این نسل بجای اینکه تولیدکننده باشد فقط یک بیمار نیازمند دارو و مصرف کننده خواهند بود.
به گزارش گل ارکیده به نقل از مهر، انتظار می رود که محیط زیست جای ظرفیت قانونی خودرا به التماس ندهد و آن گونه که باید به این مساله ورود کند تا نیشکر برداشت سبز داشته باشد، نفت نیز احترام بیشتری را برای زیست شهروندان قائل شود و درعین حال شهرداری مکلف به دفع زباله اصولی شود.
درحالی که دیگر استانها از زباله بعنوان طلای کثیف بهره مند می شوند و شهرداری آنها درزمینهٔ بازیافت خیلی موفق تر از اهواز عمل می کنند اما هیچ خلاقیت و عملکرد خاصی در شهر اهواز برای این بخش وجود ندارد.
استقرار کیوسک های تحویل گرفتن زباله های بازیافتی همراه با جایزه و نواختن زنگ بازیافت برای تعویض زباله با برخی کالاها ازجمله خلاقیت های دیگر شهرداری های کشور است که حداقل شهرداری اهواز می تواند از آن الگوبرداری کند.


منبع:

1399/09/14
20:45:18
5.0 / ۵
993
تگهای خبر: آب , آلودگی , بهداشت , تجهیزات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است