سنسوری برای جداسازی و شناسایی یك رنگزا از پساب صنایع غذایی و دارویی

سنسوری برای جداسازی و شناسایی یك رنگزا از پساب صنایع غذایی و دارویی

محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر جاذبی پلیمری را طراحی كردند كه به واسطه آن می توان نوعی پساب های رنگزا را كه مقادیر بیش از اندازه مجاز آن سبب بروز مشكلات حساسیتی و بیش فعالی خصوصا در كودكان می شود، تصفیه كرد و از آن هم سنسوری را برای شناسایی این ماده رنگزا تهیه كردند.


به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، سحر فروغی راد فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح "سنتز و بررسی عملکرد پلیمرهای قالب مولکولی بر پایه نانولوله های هالویزیت در تصفیه پساب مواد رنگزا"، اظهار داشت: علت انتخاب این پروژه تصفیه پساب های صنایع گوناگونی نظیر نساجی، چاپ، چرم سازی، داروسازی و غذایی است که از مواد رنگزا استفاده می نمایند.
وی با اشاره به اینکه در این پژوهش پلیمر قالب مولکولی به روشی نو و کارآمد تهیه شده است که علاوه بر ظرفیت جذب بالا، ۳۵ میلی گرم بر گرم و سرعت جداسازی مناسب، حدود ۴۵ دقیقه، دارای خاصیت مغناطیسی است، اضافه کرد: پلیمرهای قالب مولکولی پلیمرهایی هستند که ساختار یک مولکول هدف در حین پلیمریزاسیون در حافظه آنها ثبت می شود و بعد از اتمام فرآیند، قادر هستند بعنوان جاذب اختصاصی در هر محیطی به صورت کاملا گزینش پذیر تنها مولکول هدف خاص خودشان را جذب کنند.
فروغی راد با تکیه بر اینکه مغناطیسی بودن این جاذب این امکان را فراهم می آورد تا بعد از اتمام عمل تصفیه، ذرات جاذب به سهولت توسط یک آهن ربای خارجی از محیط جداسازی شوند، تصریح کرد: در این پروژه نانوپودرجاذبی را برای جذب اختصاصی ماده رنگزای "سانست یلو" به دست آوردیم.
به گفته وی رنگزای "سانست یلو" پرکاربردترین رنگزا در صنایع غذایی ایران بوده و مقادیر بیش از اندازه مجاز آن سبب بروز مشکلات حساسیتی و بیش فعالی خصوصا در کودکان می شود.
مجری طرح افزود: این جاذب پلیمری به دو صورت امکان تجاری شدن دارد؛ در فاز اول در صنایع غذایی و برای تصفیه پساب های رنگزای "سانست یلو" و در فاز دوم به صورت یک سنسور برای شناسایی و کمی سازی مقدار رنگزای "سانست یلو" موجود در انواع فرآورده های غذایی.
وی ضمن اشاره به خصوصیت های این طرح اظهار داشت: تهیه جاذبی منحصر به فرد برای جذب گزینش پذیر سانست یلو از محیط آب و جداسازی بسیار ساده پودر جاذب توسط آهن ربای خارجی، بدون احتیاج به سانتریفیوژ و سایر روش های جداسازی هزینه بر و زمان بر از برجسته ترین خصوصیت های این طرح به حساب می آید.
فروغی قابلیت بازیابی پلیمر، ظرفیت جذب بالا، سینتیک جذب سریع و قابلیت جداسازی ساده را از مزیت های رقابتی این طرح عنوان نمود و اظهار داشت: از نتایج این طرح می توان در صنایع غذایی و داروسازی بعنوان جاذب در تصفیه پساب بهره برد؛ همینطور سنسور آن می تواند به منظور شناسایی و کمی سازی مقادیر رنگزا در حین تولید به کار رود.
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، این پژوهش بعنوان پروژه دکتری در ظرف مدت سه سال به صورت مشترک میان گروه رنگ و گروه پلیمر در دانشکده مهندسی پلمر و رنگ و با هدایت و راهنمایی دکتر علیرضا خسروی اجرایی شده است.




منبع:

1399/08/18
13:32:32
5.0 / 5
476
تگهای خبر: آب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است