دود این آتش به چشم همه می رود

دود این آتش به چشم همه می رود

به گزارش گل اركیده با عنایت به آتش سوزی هایی كه طی هفته های اخیر در استان های غرب و جنوب غرب كشور در رویشگاه های زاگرس رخ داد، برخی كارشناسان با تاكید بر اهمیت این آتش سوزی ها و پیامدهایی كه برای محیط زیست دارند معتقدند كه آتش سوزی و تخریب جنگل ها در كشوری كه تنها ۸.۸ درصد از مساحت كل آنرا پوشش جنگلی تشكیل داده است می تواند نتایج غیر قابل جبرانی به همراه داشته باشند.



به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، در سال های اخیر وقوع آتش سوزی در جنگل ها و مراتع افزایش یافته است. علت وقوع آتش سوزی در عرصه های طبیعی زمانی طبیعی و ناشی از گرم شدن سطح کره زمین یا فعل انفعالات شیمیایی طبیعی است اما زمانی عوامل انسانی در آن دخیل هستند که می توانند به صورت آگاهانه و مغرضانه یا به صورت ناآگاهانه و سهوی دست به آتش سوزی بزنند.

چرا پیشگیری و مقابله با آتش سوزی جنگل ها و مراتع باید دغدغه باشد؟

هادی کیادلیری- دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی کشور- در اینباره می گوید: آتش سوزی تنها عامل تخریب کننده جنگل های کشور نیستند بلکه عوامل تخریب گوناگونی همچون کشاورزی، دامداری بیش از اندازه ظرفیت، عوامل انسانی دیگر و بیماری ها و آفات وجود دارد که همه آنها در کنار یکدیگر در حال نابود کردن اکوسیستم های جنگلی همچون زاگرس هستند ازاین رو هر یک درختی که ما در زاگرس از دست می دهیم، کشور را به سمت بیابانی شدن سوق می دهد. ما در ایران مختصر جنگلی در خط باریکه ای در زاگرس و در شمال کشور داریم که از بین رفتن میزان کمی از این جنگل ها باید برای ما اهمیت بسیار زیادی داشته باشد.

احمد رحمانی- یک عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور – هم با تاکید بر اینکه جنگل های زاگرس و هیرکانی از ذخایر ژنتیکی هستند که از دوران سوم زمین شناسی برای ما به ارث مانده اند، اعتقاد دارد که خیلی از گونه هایی که در این جنگل ها وجود دارند در هیچ کجای دنیا وجود ندارند و امکان دارد بر اثر بی توجهی ما، وقوع آتش سوزی های جنگلی یا دیگر عوامل تخریب کننده این منابع طبیعی از بین بروند ازاین رو باید نسبت به حفظ این منابع حساس باشیم چونکه تخریب آنها غیر قابل جبران است و سهل انگاری درباره آنها می تواند نسل های آینده را از وجود چنین منابعی محروم کند.

چگونه از آتش سوزی در جنگل ها پیشگیری کنیم؟

با توجه به تمام عواملی که سبب می شوند آتش سوزی های جنگلی در ایران اهمیت زیادی پیدا کنند، باید این را در نظر داشته باشیم که تابحال ۷۴۰ حریق در عرصه های منابع طبیعی کشور رخ داده و حدود ۸۰۰۰ هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی کشوردرگیر این آتش سوزی ها بوده است و بیشتر از ۹۰ درصد از این آتش سوزی ها ناشی ازعوامل انسانی است. ازاین رو ما باید نسبت به عواملی که می تواند سبب ایجاد آتش سوزی در مراتع و جنگل ها شوند آگاه باشیم تا نسبت به این موارد سهل انگاری نکنیم و سبب ایجاد آتش سوزی در عرصه های طبیعی نشویم.

محمد درویش- عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور- درباره عوامل انسانی که می تواند منجربه وقوع آتش سوزی شود، می گوید: زمانی که بارندگی های خوبی در کشور رخ می دهد پوشش های یکساله انبوه می شود اما با آغاز خرداد ماه و نزدیک شدن به فصل گرم سال این پوشش های گیاهی آغاز به خشک شدن می کنند و ازاین رو جنگل ها به انبارهای کاه آماده اشتعال تبدیل می شوند که با یک ته سیگار یا تکه شیشه خرد شده ای که در کف جنگل رها شده و حالت ذره بینی پیدا می کند، می تواند شعله ور شود.

فرهاد زندی - فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران - هم اظهار می کند که آتش سوزی های سهوی می تواند توسط گردشگران از راه روشن کردن آتش، استفاده از اجاق و رها کردن ظروف شیشه ای، پلاستیکی و فلزی در طبیعت رخ دهد چونکه این ظروف مانند ذره بین عمل می کنند.

ازاین رو به منظور کاهش احتمال وقوع حریق در عرصه های طبیعی ما می توانیم یکسری موارد را رعایت و از رها کردن شیشه، پلاستیک و فلز در طبیعت پرهیز نماییم و تا حد امکان در مناطق طبیعی از روشن کردن آتش خودداری نماییم یا در صورت روشن کردن آتش پیش از ترک محل از خاموش شدن آن اطمینان کامل داشته باشیم تا بتوانیم بروز چنین حوادثی را در کشور به حداقل برسانیم.

در صورت وقوع آتش سوزی در جنگل ها چگونه عمل کنیم؟

به گفته، امید سجادیان -عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس- مهار آتش در ساعات اولیه آغاز آش سوزی بسیار مهم می باشد و اگر سازمان مدیریت بحران بتواند در همان ساعات ابتدایی نیروهای انسانی و سازمان های متولی امر را هماهنگ و مدیریت کند می تواند در همان لحظات اولیه آتش را کنترل کرد تا وسعت پیدا نکند اما اگر زمان اعزام و رسیدن نیروهای مردمی و سازمانی به طول بینجامد، آتش سوزی از کنترل خارج می شود و آتش گسترش پیدا خواهد نمود.

به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، یکی از نقش هایی که مردم می توانند در کمک به اطفای بموقع حریق ایفا کنند این است که به محض مشاهده آتش سوزی در جنگل ها و مراتع بلافاصله آنرا به شماره تلفن های یگان حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری (۱۵۰۴) و سازمان حفاظت محیط زیست (۱۵۴۰) گزارش کنند چونکه در ۹۰ درصد آتش سوزی ها اگر طی نیم ساعت اول به آن رسیدگی شود، خاموش می شود و هیچ خسارتی را به بار نمی آورد ازاین رو گزارش دادن و مهار شدن آتش در لحظه های اول بسیار مهم می باشد.




1399/03/29
23:39:11
5.0 / ۵
2337
تگهای خبر: آب , جنگل , درخت , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است