در گزارش تازه فائو مطرح شد

استفاده مسئولانه از منابع ژنتیك آبزی حیاتی می باشد

استفاده مسئولانه از منابع ژنتیك آبزی حیاتی می باشد

به گزارش گل اركیده فائو در گزارش سالانه خود نوشت: استفاده مسئولانه و پایدار از منابع ژنتیك آبزی حیاتی می باشد. شمار زیادی از گونه های آبزی دریایی در معرض تهدید قرار دارند.


به گزارش گل اركیده به نقل از مهر، سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (فائو) در تازه ترین گزارش سالانه خود درباره «وضعیت جهانی منابع ژنتیك آبزی» از تأثیرات مثبت كاربرد فناوری ها و تكنیك های بهبود ژنتیك در آبزی پروری و افزایش تولید محصولات غذایی آبزی و ماهیان اطلاع داد. طبق این گزارش كاربرد گسترده، مناسب و بلند مدت فناوری ها و تكنیك های بهبود ژنتیك در آبزی پروری و به صورت خاص بهگزینی آبزیان، بدون افزایش قابل توجه نهاده های مورد نیاز برای پرورش ماهیان، به رشد تولید محصولات غذایی دریایی و تأمین تقاضای فزاینده برای ماهیان و محصولات غذایی آبزی منجر می شود. آبزی پروی در مقایسه با زراعت و دامداری، از نظر مختصات و مسئله بهبود منابع ژنتیك – با هدف تولید محصولات غذایی –دچار تأخر است. هرچند در این گزارش تاكید شده كه همچنان فرصت كافی برای بهبود قابل توجه تولید پایدار در عرصه آبزی پروری از راه مدیریت و توسعه راهبردی شماری از ۵۵۰ گونه آبزیانی كه الان در آبزی پروری استفاده می شوند، وجود دارد. آبزی پروری همچنان تا حد زیادی بر پرورش گونه های دریایی متكی است و ۴۵ درصد گونه های ماهیان پرورشی تفاوت اندكی با همتایان دریایی خود دارند. در این گزارش بر امكان بالقوه تقویت تولید پایدار آبزیان از راه بهبود ژنتیك منابع آبزی پرورشی تاكید شده است. طبق اعلام فائو رشد جمعیت انسان بر كره خاكی طی دهه آتی باعث افزایش مصرف ماهیان با نرخ ۱.۲ درصد در سال شود. از جانب دیگر تخمین زده می شود كه تولید ماهیان و محصولات غذایی آبزی در سال ۲۰۳۰ میلادی به بیشتر از ۲۰۰ میلیون تن برسد. بهره گیری از امكان بالقوه آبزی پروری با عنایت به اینكه میزان صید ماهیان دریایی در جهان در سطح ۹۰ تا ۹۵ میلیون تن در سال ثابت مانده است، و نظر به اینكه حدود یك سوم ذخایر ماهیان دریایی بیش از اندازه مورد صید قرار گرفته اند، جز كاهش ضایعات و بهبود مدیریت امكان دیگری برای افزایش تولید در آینده وجود ندارد. در نتیجه برای تأمین تقاضای فزاینده برای مصرف ماهیان لازم است تا حد زیادی به آبزی پروری روی آورد. در این شرایط، استفاده مسئولانه و پایدار از منابع ژنتیك آبزی نقشی حیاتی دارند. در شرایطی كه فناوری های گوناگونی برای بهبود منابع ژنتیك آبزی در دسترس هستند، فائو تمركز بر برنامه های بهگزینی با طراحی مناسب و افق بلندمدت را سفارش می كند، برنامه هایی كه می توانند بهره وری گونه های آبزی را طی هر نسل تا ۱۰ درصد بالا برند. همكاری فائو و ایران برای بهبود منابع ژنتیك آبزی پروری در این چارچوب، فائو با هماهنگی دولت ایران مبادرت به تأمین مالی پروژه «بهبود ژنتیك ماهی قزل آلای رنگین كمان در ایران» كرده است. پروژه ای كه هدف آن ایجاد یك گونه بومی از قزل آلای رنگین كمان است. این پروژه كمك های فنی و راهبردی لازم را در زمینه اجرای نظام مدیریت یكپارچه و پایدار برای بهگزینی ماهی قزل آلای رنگین كمان، به ایران عرضه می دهد. شمار زیادی از گونه های آبزی دریایی در معرض تهدید قرار دارند در بخش دیگری از گزارش جدید فائو درباره «وضعیت جهانی منابع ژنتیك آبزی» آمده است كه تمامی گونه های ماهیان پرورشی همچنان دارای گونه های مشابه در محیط طبیعی هستند؛ و در شرایطی كه خیلی از این گونه ها در معرض تهدید قرار دارند، ضروری می باشد كه مسئله حفاظت آنها به صورت خاص در اولویت قرار بگیرد. به نوشته فائو، بیشترین گونه های ماهیان موجود در محیط طبیعی كه در معرض كاهش شدید جمعیت قرار گرفته اند شامل تاس ماهی روسی، آزادماهی دانوب، فیل ماهی، آزادماهی اطلس و قزل آلای خال سرخ هستند. فائو تاكید دارد كه امنیت تغذیه به تنوع و سلامت سبد غذایی بستگی دارد كه محصولات غذایی آبزی بخش مهمی از آنرا می سازند. در نتیجه لازم است كه منابع ژنتیك آبزی در سیاست های در رابطه با تأمین امنیت غذایی و تغذیه در نظر گرفته شوند.

1398/06/08
11:12:11
5.0 / 5
3272
تگهای خبر: آب , سلامت , فناوری , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است