جمعیت بالابان و شاهین در كشور رو به كاهش است

جمعیت بالابان و شاهین در كشور رو به كاهش است

گل اركیده: همدان- دامپزشك و پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران اظهار داشت: اطلاعات به دست آمده از پرنده شناسان، تجربیات 2 دهه گذشته و مشاهدات عینی نشان داده است كه جمعیت گونه های شكاری نظیر بالابان و شاهین بومی در كشور رو به كاهش است.


رضا كیامرزی روز یكشنبه در حاشیه دوره آموزشی پرنده نگری و پایش پرندگان شكاری در همدان، در گفت و گوی تفصیلی با خبرنگار ایرنا تصریح كرد: یكسری عوامل ابتدا بر روی جمعیت تمامی پرندگان سپس گونه های خاص تاثیر منفی گذاشته است.
وی یكی از این عوامل را تخریب گسترده زیستگاه ها عنوان نمود كه این مولفه نه تنها در ایران بلكه در جهان عامل كاهش جمعیت پرندگان شكاری بوده است.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران اضافه كرد: از دیگر عوامل كاهش جمعیت پرندگان می توان برق گرفتگی یا اپیدمی مرگ خاموش را عنوان نمود.
كیامرزی همینطور شكار و زنده گیری گونه های شكاری همچون شاهین بحری، بالابان و شاهین را در مكاهش جمعیت این گونه های موثر دانست.
وی بیان كرد: این گونه های شكاری بیشتر جهت استفاده در كشورهای عربی حوزه خلیج فارس زنده گیری و قاچاق می شوند.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران اظهار داشت: بعضی از پرندگان شكاری شامل بالابان و اخیرا عقاب استپی هم اكنون در معرض انقراض قرار گرفتند.
كیامرزی افزود: اطلاعات جمع شده در كشورهای مختلف جهان و برآورد درصد كاهش پرندگان شكاری در یك دوره چند ساله، این پرندگان را در فهرست قرمز 'آی یو سی ان' قرار داه است.
پژوهشگر پرندگان شكاری تصریح كرد: تغییرات اقلیمی نظیر خشكسالی های اخیر هم در كاهش شمار پرندگان تاثیر داشته و باعث كاهش نرخ زادآوری و مهاجرت پرندگان شكاری از یك منطقه به مناطق دیگر شده است.
او تصریح كرد: تمامی پرندگان شكاری كشور حمایت شده و تحت حفاظت هستند ازاین رو شكار، صید، زنده گیری و نگهداری از پرندگان شكاری بدون دریافت مجوز از محیط زیست ممنوع و دارای جرائم سنگین است.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران درباره آمار جمعیت پرندگان شكاری اظهار داشت: روش های نوینی برای بررسی جمعیت پرندگان نظیر حلقه گذاری در لانه و بررسی ماهواره ای مسیرهای مهاجرتی استفاده می گردد كه امید می رود این روش ها آینده نزدیك در ایران هم شروع و تداوم یابد.

** شناسایی 548 گونه پرنده شكاری در ایران
كیامرزی افزود: هم اكنون در جهان 10 هزار و 518 گونه پرنده شناخته شده وجود دارد كه سهم ایران 548 گونه است و از این تعداد 240 گونه مهاجر هستند.
وی با اشاره به اینكه 12 گونه جغد در ایران زندگی می كنند اضافه كرد: 490 گونه از پرندگان شناسایی شده این كشور در روز فعالیت دارند.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران بیان كرد: پرندگان شكاری شناسایی شده در كشور به 2 گروه بومی و مهاجر تقسیم بندی می شوند و پرندگان مهاجر دارای سه بخش مهاجران عبوری، زمستان گذران و زادآور هستند.
كیامرزی اظهار داشت: پرندگان بومی و زادآور ایران در فصل زمستان و زادآوری امكان دارد مهاجرت ارتفاعی داشته باشند و از كوهستان به دشت ها، برخی كوهپایه ها یا مزارع اطراف روستاها و شهرها مهاجرت كنند.
وی افزود: برخی گونه های پرندگان شكاری دارای 2 نوع مهاجر و زادآور هستند كه از نظر اكولوژی و ذخیره ژنتیك برای كشورمان بسیار با اهمیت هستند در این بین پرندگانی در فصل مهاجرت برای ماندن یا عبور از كشورمان از سایر كشورها وارد مرزهای ایران می شوند.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران تصریح كرد: ازاین رو برآورد جمعیت در فصل های مختلف در مناطق مختلف كشور و به حساب آوردن آمار جمعیت حتی به صورت نفری كاری دشوار است.
كیامرزی یادآوری كرد: در مقابل كاهش جمعیت بعضی از گونه ها اما شاهد ثابت ماندن جمعیت گونه های مانند دلیجه، سارگپه پا بلند، عقاب طلایی و قرقی هستیم.

** نیازمند گونه های پرورشی و دارای مجوز هستیم
وی اظهار داشت: به دلیل نبود گونه های پرورشی و دارای مجوز در ایران، شماری از علاقه مندان به پرندگان شكاری همه ساله به دنبال برداشتن پرندگان این گونه ها از لانه می روند.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران افزود: این طیف از علاقمندان به پرندگان شكاری همینطور دنبال خرید پرندگان از صیادان و دلالان پرندگان شكاری هستند.
وی بیان كرد: برای پیشگیری از شكار بی رویه پرندگان بهتر است راه های مجاز برای پرورش و تكثیر پرندگان شكاری در كشور مورد مطالعه، بررسی و بازنگری قرار گیرد.
كیامرزی تصریح كرد: شكار بعضی از پرندگان با استفاده از اسلحه، مسموم كردن و تخریب زیستگاه صورت می گیرد.
وی اضافه كرد: همینطور دوستداران و علاقه مندان به كبوترهای خانگی برای به دست آوردن این گونه آشیانه آن را تخریب می كنند.

** جریمه شكارچیان متخلف نیازمند بازبینی است
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران اظهار داشت: نرخ جریمه های پیش بینی شده برای متخلفان صید و شكار باید با عنایت به خصوصیاتی نظیر پرنده بومی یا مهاجر، زاداور یا بالغ، جنسیت و فصل صید در نظر گرفته شود.
كیامرزی افزود: روش اجرای مجازات های پیش بینی شده برای شكارچیان باید مورد بازبینی قرار گیرد با این وجود افزایش نرخ جریمه در صورت نداشتن ضمانت اجرایی، بازدارندگی ندارد.
وی تصریح كرد: باید دوره هایی برای آگاه كردن قضات با اهمیت پرندگان شكاری و غیرقابل برگشت بودن خیلی از این پرندگان به طبیعت در صورت زنده گیری و برداشتن آنها از آشیانه برگزار گردد.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران پیشنهاد داد: كارگاه های آموزشی تخصصی برای تمامی اقشار جامعه بخصوص محیط بانان برگزار كرده در عین حال كودكان را از سنین پایه با همیت محیط زیست و گونه های جانوری آشنا كرد.

** زباله ها عامل مرگ پرندگان
كیامرزی اظهار داشت: پسماندهای شهری، بیمارستانی و پسماندهای مرغداری ها و كشتارگاه ها در صورت دفن و معدوم سازی غیر اصولی می توانند سبب مسمومیت های میكروبی و در ادامه مرگ و كاهش جمعیت پرندگان شكاری لاشه خوار شوند.
وی اضافه كرد: همینطور دفن نادرست پسماندها می تواند زمینه ای برای انتقال بیماری های ویروسی و باكتری ها نظیر آنفولانزای فوق حاد پرندگان شود.
كیامرزی افزود: برای پیشگیری از بروز چنین معضلاتی باید در نشست های مشترك بین كارشناسان شهرداری و محیط زست راهكارهای اصولی دفن پسماند بررسی شود.
پژوهشگر پرندگان شكاری در ایران بیان كرد: سموم دفع آفات نباتی در صورتیكه به صورت استاندارد و در اندازه های تعیین شده مصرف نشود هم با ذخیره شدن در بدن پرندگان حشره خوار و دانه خوار و انتقال به بدن پرندگان شكاری سبب تولید مسمومیت و و مرگ این پرندگان می شوند.
كیامرزی مثال زد: استفاده از سم 'ددت' در آمریكا باعث به انقراض كشیده شدن گونه شاهین بحری در دهه 60 میلادی شد.
وی تصریح كرد: شاهین بحری سریعترین جانور روی كره زمین با سرعت 389 كیلومتر در ساعت در حالت شیرجه و شكار است.
دوره آموزشی پرنده نگری و پایش پرندگان شكاری به مدت 2 روز در همدان در حال برگزاری است.
7526/2090


1397/04/24
14:42:36
5.0 / ۵
5000
تگهای خبر: محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است