وضعیت محیط زیست كشور در هفته اخیر

وضعیت محیط زیست كشور در هفته اخیر

به گزارش گل اركیده در هفته ای كه گذشت محیط زیست كشور با چالش هایی همچون مقوله گرد و غبار خوزستان، آنفولوآنزای فوق حاد پرندگان، پیگیری مبحث دستگیری عده ای از فعالان محیط زیست و مرگ استاد دانشگاه و فعال محیط زیستی، كاووس سید امامی در زندان اوین روبرو بود.


به گزارش گروه علمی ایرنا، محیط زیست مقوله ای كه امروزه به مبحثی اصلی در بین دولتمردان تبدیل گشته است، همواره با چالش هایی مواجه می باشد كه گذر از آنها نیازمند برنامه ریزی، همدلی و مشاركت تمام دستگاهها و مردم است.
در هفته ای كه گذشت مبحث گرد و غبار در اهواز دوباره اوج گرفت و با عبور از حد مجاز مشكلاتی را برای اهالی آن منطقه تولید كرد كه بنا به اعلام شهریار عسكری مدیر مدیر روابط عمومی اداره كل حفاظت محیط زیست خوزستان، میزان گرد و غبار در اهواز به 60 برابر حد مجاز رسید.
به گفته وی غلظت غبار در ماهشهر یك هزار و 122، آبادان 117، امیدیه 288، اندیمشك 112، بندر امام خمینی(ره) 113، حمیدیه 330، سوسنگرد200، شادگان 125، شوش 114، هندیجان 103، بهبهان 133 میكروگرم بر متر مكعب گزارش شده است.
شاخص حد مجاز میزان ذرات معلق در هوا 150 میكروگرم بر متر مكعب است.
همچنین علی ملاشاهی رئیس گروه اخطار و پیش بینی اداره كل هواشناسی سیستان و بلوچستان هم گفته بود وزش توفان میزان غلظت ذرات معلق در هوای شهر زاهدان مركز استان را به 90 برابر حد مجاز و 30 برابر حالت بحرانی رسانده است.
در این راستا نشست ویژه رسیدگی به گرد و غبار خوزستان با حضور رئیس مجلس، وزرای نیرو و جهاد كشاورزی، روسای سازمان های برنامه و بودجه و حفاظت محیط زیست و جمعی از نمایندگان مجلس برگزار گردید و در آن بر تامین حقابه تالاب ها برای مرطوب سازی بستر این حوضه های آبی با هدف كاهش گرد و غبار تاكید شد.
با عبور از مقوله گرد و غبار مبحث دیگری كه در این هفته عنوان شد ؛ كاهش ذخیره آبی سدهای كشور است كه بنا بر اعلام وزارت نیرو از میان 177 سد بزرگ در 6 حوضه آبریز اصلی كشور، 95 سد همچون سدهای دز، بانه، سفیدرود، لار، زاینده رود، ساوه و ملاصدرا كمتر از 40 درصد ظرفیت خود، آب ذخیره شده دارند.
همچنین بررسی اعداد و ارقام حكایت از كاهش چهار درصدی حجم مخازن سدهای پنجگانه استان تهران نسبت مدت مشابه سال قبل دارد.
لایروبی تالاب لپو در شرق استان مازندران یكی از اقدامات محیط زیستی بود كه در جهت جان بخشیدن به این حوضه آبی انجام شد، در واقع اجرای مرحله اول طرح لایروبی این تالاب واقع در دهستان زاغمرز در شهرستان بهشهر كه تابستان امسال به علت كاهش بارندگی خشك شد، جان دوباره به این تالاب داد.
برای اجرای فاز اول طرح لایروبی تالاب لپو كه روز شنبه به بهره برداری رسید 10 میلیارد ریال اعتبار هزینه شد.
بنابر آمار هواشناسی مازندران میزان بارندگی در استان در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال پیش حدود 53 درصد و در مقایسه با دوره دراز مدت 30 ساله هم 38 درصد كاهش پیدا كرد.
در نیمه نخست سال جاری در مازندران 146 میلی متر بارندگی به ثبت رسید، در حالیكه میزان بارندگی نیمه نخست سال 95 در مازندران 302 میلی متر بود.
كاهش وسعت وضعیت دریاچه ارومیه مبحث دیگری بود كه مورد توجه قرار گرفت، فرهاد سرخوش رئیس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی گفته بود؛ وسعت دریاچه ارومیه به یكهزار و 856 كیلومتر مربع رسیده كه نسبت به 24 بهمن سال قبل 256 كیلومتر مربع كاهش یافته است.
به گفته وی خشكسالی و عوامل مختلف همچون مصرف بی رویه آب سبب گشته است تا وسعت این دریاچه نسبت به 15 سال قبل بیش از 2 هزار و 670 كیلومتر مربع كاهش یابد.
موضوع آب مقوله مهمی دیگری است كه امروزه بیش از پیش مورد توجه مسئولان و دست اندركاران امر قرار گرفته است و بر این اساس همواره شاهد اظهار نظرهای متفاوتی برای گذر از این وضعیت از جانب افراد مختلف و گاها كارشناس هستیم كه در این راستا داود پرهیزگار رییس سازمان هواشناسی در نشست دفتر مجمع ملی IPCC (هیات بین دولتی تغییر اقلیم) با واكنش نشان دادن به بعضی از این اظهار نظرها اعلام نمود درباره حوزه آب حرف های غیر علمی زده می گردد كه در واقع نشانی غلط دادن است.
وی تصریح كرد: زنگ خطر تاثیرات تغییر اقلیم به صدا درآمده و ما در حد توان خود در این باره صحبت كرده ایم اما همچنان شاهد می باشیم كه حرف های غیر اقلیمی در این زمینه مطرح می گردد كه باروری ابرها برای حل مشكب كم آب یكی از این حرف ها است.
در این بخش به مبحث آلودگی هوا در كلانشهرها می پردازیم كه كم اهمیت تر از مقوله آب نیست، عیسی كلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینكه مردم كلان شهرهای كشور 90 روز از سال را در هوای سمی و آلوده تنفس می كنند، سهم خودروهای غیر استاندارد را در بروز این معضل بسیار بالا دانست.
وی با اشاره به اینكه حال محیط زیست كشور مناسب نمی باشد، اظهار داشت: هم اكنون تغییرات اقلیمی، خشكسالی و تبعات آن گریبانگیر محیط زیست كشور شده است. امسال حدود 13 روز دانش آموزان از رفتن به مدرسه به علت آلودگی بازماندند، این در شرایطی است كه بیشتر این آلودگی ناشی از خودروهای آلاینده غیراستاندارد بوده است.
وی با بیان این كه محیط زیست كشور ما از چند جنبه مورد تهدید واقع شده است، اظهار داشت: در زلزله كرمانشاه 700 نفر كشته شدند اما از جانب دیگر برپایه اعلام معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، حدود 20 هزار نفر براثر آلودگی های ناشی از گازهای خودرو در سال جان خویش را از دست داده اند.
خبر مرگ استاد كاووس سید امامی یكی از موضوعاتی است كه اذهان را در عرصه محیط زیست به خود مشغول كرد، سید امامی استاد دانشگاه امام صادق 19 بهمن ماه در زندان اوین درگذشت.
همچنین دستگیری كاوه مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست خبر دیگری در عرصه محیط زیست بود كه عیسی كلانتری رییس این سازمان گفته بود كاوه مدنی معاون این سازمان بازداشت نشده است و وزارت اطلاعات و ما پیگیر بازداشت فعالان محیط زیست هستیم.
خبر مشاهده آنفولوآنزای فوق حاد پرندگان به دریاچه چیتگر تهران هم مساله دیگری است كه محیط زیست كشور را درگیر كرده بود اما بنا بر گفته اصغر برائی نژاد مدیركل دامپزشكی استان تهران؛ بعد از مشاهده و تایید یك مورد آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در دریاچه شهدای خلیج فارس (چیتگر)، قرنطینه و ضد عفونی محل انجام شد كه بعد از آن طی یك ماه گذشته دیگر هیچ موردی تابحال گزارش نشده است.
به گفته وی حدود چهار هفته پیش لاشه یك قطعه پرنده مهاجر از نوع كاكایی در دریاچه شهدای خلیج فارس (غرب تهران) از جانب اداره محیط زیست تهران گزارش شد كه پس از آزمایش مشخص شد، علت آن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان است اما در یك ماه اخیر، مورد دیگری از آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در حیات وحش این استان شناسایی نشده است.
علمی 9014**1823
خبرنگار: كیمیا عبدالله پور** انتشار: طاهره نبی اللهی

 

1396/11/27
16:32:00
5.0 / ۵
4673
تگهای خبر: آلودگی , محیط زیست , هوا , گرد و غبار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است