کارکرد آبخیزداری کنترل شدت سیل است نه ذخیره سازی آب

کارکرد آبخیزداری کنترل شدت سیل است نه ذخیره سازی آب

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی کشوربا تاکید براینکه آبخیزداری آب را ذخیره و نگهداری نمی کند و تنها برای کنترل شدت و ضربه سیل استt اظهار داشت: در زمان وقوع سیل سازه های آبخیزداری ضربه سیل را کنترل می کنند تا با سرعت کمی در زمینه حرکت نماید.



به گزارش گل ارکیده به نقل از ایسنا، هوشنگ جزی امروز در یک برنامه تلویزیونی درباره آبخیزداری اظهار داشت: آبخیزداری یعنی مدیریت حوزه آبخیز و حوزه آبخیز یک عرصه جغرافیایی در کشور است و ما حدود شش حوزه آبخیز اصلی در کشور داریم. این آب ها یا وارد دریاچه ها و یا از کشور خارج می شوند. اگر این عرصه جغرافیایی در حوزه ایجاد پوشش گیاهی و... به درستی مدیریت شود، می توان گفت یک مدیریت خوب در حوزه آبخیزداری انجام شده است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی کشور درباره وجود یک برنامه جامع در حوزه آبخیزداری اظهارکرد: ما یک برنامه منظم نداریم چونکه نظم برنامه ریزی کشور برمبنای نظام سیاسی است.

وی اضافه کرد: هنگام برنامه ریزی یک برنامه مشخص پنجساله برای تمام مسائل تعیین می شود، در صورتیکه کشور دارای تنوع است و برنامه برای بخش های مختلف نیز باید متفاوت باشد. اگر از هر دستگاهی بصورت جداگانه بپرسیم که آیا مدیریت به خوبی انجام شده است، اظهار می کند که به خوبی انجام شده ولی طی یک سال قبل کشور ما گرفتار خشکسالی، نابودی تالاب ها و وقوع سیل شده است و برای هر کدام خسارت می پردازیم. این مدیریت ها تبدیل به یک مدیریت درست نشده است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی کشورادامه داد: من نیز به نوبه خود می توانم اظهار کنم در کشور ۲۰ میلیون هکتار فعالیت آبخیزداری به درستی انجام شده است و ۱۸ میلیون برنامه در دست مطالعه وجود دارد. اگر آبخیزداری صورت گیرد می توانیم سالانه ۹ تن در هکتار استحصال آب انجام دهیم. آبخیزداری تنها مربوط به بالادست نیست و مربوط به بالاترین نقطه از بالادست تا تالاب می شود و برکات اجرائی آن در تمامی عرصه ها تاثیر می گذارد.

وی با تاکید براینکه آبخیزداری آب را ذخیره و نگهداری نمی کند و تنها برای کنترل شدت و ضربه سیل است، اظهار داشت: در زمان وقوع سیل سازه های آبخیزداری ضربه سیل را کنترل می کنند تا با سرعت کمی در زمینه حرکت نماید. یک سیستم همچون قنات علاوه بر آن پوشش گیاهی و بندهای آبخیزداری و فرصتی باید ایجاد نماییم تا آب نفوذ کند.

جزی اشاره کرد: عمل نگهداری آب جزو وظایف آبخیزداری نیست و برمبنای قانون برعهده وزارت نیرو است و در بعضی موارد همچون روستاها با وزارت نیرو درباره این مساله توافق می شود.

جزی در پاسخ به این پرسش که آیا برای ساخت سازه های آبخیزداری تخریب زیادی در سرزمین صورت می گیرد یا خیر، اظهار داشت: اشتباهات بسیاری در حوزه ایجاد سازه های آبخیزداری انجام شده است چونکه اصلا تخریبی صورت نمی گیرد و در حد امکان منابع مورد نیاز خودرا از سنگ های معادن تهیه می نماییم. اگر مقیاس و مساحت فعالیت کوچک باشد از مصالح و سنگ های رودخانه ای استفاده می کنیم؛ کاری که در تمام جهان انجام می شود.

وی اضافه کرد: تعدادی از افراد می گویند در صورتیکه پوشش گیاهی غنی باشد، سیلی وجود نخواهد داشت در صورتیکه در شمال کشور با وجود پوشش گیاهی همچنان سیل رخ می دهد. خیلی از تکنیک های آبخیزداری خوب هستند و عملکرد مثبتی دارند و از ژاپن و خیلی از کشورها به سبب برخورداری از این تکنیک ها به ایران رجوع می کنند.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی کشور افزود: اگر در زمینه ساخت و ساز مدیریت درستی داشتیم، آنقدر قدرت تخریب سیل بالا نبود. ما یک مرجع برای تصمیم گیری نداریم و هر دستگاهی به تصمیم خود هر فعالیتی را که صلاح می داند، انجام می دهد. ما به یک مدیریت متمرکز دست نیافته ایم.

وی افزود: سازمان برنامه و بودجه برای هردستگاهی برنامه تعیین می کند و دستگاه های دولتی هر کدام که مدیریت بهتری داشته باشند بودجه بیشتری دریافت می کنند و با وجود انتقادهایی که به این مساله داشتیم به نتیجه ای نرسیده ایم. ما باید مدل جامع حوزه آبخیزداری را وارد برنامه کشور نماییم. نه مدلی که برمبنای مدل اقتصاد جلو برود. در این صورت تکلیف مناطقی همچون خوزستان چیست؟

وی درباره راهکارهای مدیریت آب اظهار داشت: ابتدا باید برای شش حوزه آبخیز اصلی کشور شش برنامه اصولی تعیین نماییم و هر دستگاهی برای سلامت و حفظ آن حوزه نقش خودرا به درستی ایفا کند. در کشور ما سیستم اطلاعاتی به هیچ وجه قابل دسترس نیست و ما باید یک سیستم اطلاعاتی قابل دسترس و یک نظام پشتیبان تصمیم داشته باشیم تا هنگامی که یک فرماندار مبادرت به ساخت ساز آبخیزداری می کند بداند که چه چیزی را از دست می دهد و چه چیزی را به دست می آورد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی افزود: آبخیزداری یک فعالیت بین بخشی است. کار وزارت نیرو و وزارت جهاد و... نیست. در این عرصه استانداران و وزارت کشور باید بدانند که برای این حوزه ها چگونه اقدام نمایند.

جزی در آخر اشاره کرد: در برنامه ریزی کشور نباید صرف جلب موقت رضایت های مردم اجازه دهیم در بین رودخانه سازه و خانه بسازند و هنگام وقوع سیل نیز خانه هایشان تخریب شود و خسارت بپردازیم. مقصر ما هستیم و باید یک برنامه ریزی مناسب برای آنها داشته باشیم.




1401/05/13
13:24:27
5.0 / ۵
252
تگهای خبر: آب , دستگاه , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
GOl Orkideh
گل ارکيده

گل اركیده

گل و گیاه

golorkideh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل اركیده محفوظ است